Открита приемна на площад „Свобода“ отвори вчера базираният в Благоевград Американски университет в България. Представители на частното висше училище бяха посрещнати от почетният консул на Монголия Камен Милков, с чието съдействие в Благоевград учат студенти от азиатската страна.
Представители на университета посетиха Математическата гимназия, Английската гимназия и Европейското училище, където представиха условията за обучение и пилотната програма, в която по един дванадесетокласник от училище може да бъде номиниран за стипендия от 20 000 долара. Подборът ще бъде направен на база ученически постижения, лидерски способности и служба на обществото. Предлага се и възможността за обучение тип „Либерал артс“, в която един студент може да следва паралелно две специалности и да завърши с две дипломи за висше образование.
„Русе винаги е бил точка, в която се спираме, и град, с който работим активно, тъй като училищата тук са изключителни. Ръководството им е много отворено и е пълно с талантливи деца. Почти всяка година посещаваме Русе“, коментира координаторът от университета Мария Иванова.