Шест демо машини - с една повече от заявените - изпрати Централната избирателна комисия /ЦИК/ в Русе, за да бъдат включени в обучението за изборите за президент и парламент на 14 ноември. Техниката пристигна вчера и предстои да се включи в кампанията, организирана от Районната избирателна комисия /РИК/ и областната управа. Единият терминал ще остане в РИК, а с другите пет трябва да се обхванат максимален брой населени места. 
Обученията започват тази седмица от Русе. Има идея, освен пред Пленарна зала, пробното гласуване да бъде представено и на оживено място на открито. Един от вариантите е площадът пред Операта. По заявка ще се организират и посещения в пенсионерски клубове и други социални заведения.
Предварителен анализ сочи, че средно времето за гласуване и за двата вота няма да е повече от три минути. Вчера зам.областният управител Синан Хебибов пръв изпробва гласуването на комбинирания вот. Това му отне по-малко от две минути, а коментарът му беше, че на екрана на машините информацията е поднесена ясно, ориентирането във функциите е изключително интуитивно и не би трябвало да затрудни никого. Мнението му беше подкрепено от председателя на РИК Милена Хинкова.
Симулатор на машинно гласуване има и на сайта на ЦИК на адрес http://vote.bss.design/.
Както през последните кампании, Арена Русе отново ще бъде седалище на Районната избирателна комисия в изборния ден. Там ще се приемат протоколите от секциите и ще се отчитат резултатите. Споразумението за това беше направено от областния управител Борислав Българинов и изпълнителният директор на залата Любомир Христов.