Черен рекорд отбеляза в понеделник област Русе - 177 новозаразени с Ковид-19, което е третият най-тревожен ръст на инфектирани с коронавирус в един ден. Предишните два негативни рекорда бяха регистрирани на 11 ноември миналата година, когато новите случаи бяха 218 и на 3 ноември - 192. Сред заразените сега има дванайсет ученици и две деца в предучилищна възраст.
В резултат на регистрирания пик на болестта беше решено от днес половината от учениците във всички русенски училища да учат онлайн от вкъщи, а останалите остават в класните стаи.                   

Това съобщи вчера началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Ротационният принцип на обучение влиза в сила, след като в общината заболелите са вече 564,90 на 100 000 души. В община Ценово жителите с положителна проба за Ковид-19 са вече 907.17 на 100 хиляди, затова там всички ученици преминават на обучение от разстояние. Втора седмица онлайн провеждат уроците си и учениците от училищата в община Бяла. 
Директорите на русенските учебни заведения решават заедно с педагогическите специалисти кои от паралелките да преминат към учене онлайн, а кои да останат в класните стаи, припомни Росица Георгиева. Като правило, препоръчително е присъствено да продължат да учат децата от началния курс, за които е изключително важно реалното преподаване и ролята на учителя. Ротационният принцип на обучение се прилага за две календарни седмици - първата е до 2 ноември включително - като през втората паралелките ще се сменят. По преценка на директора и учителите е възможно някои от класовете, особено на малките ученици, да останат и втората седмица в класните стаи.
Яслите и детските градини в община Русе няма да затварят и ще продължат да работят при спазване на всички противоепидемични мерки.
Понеделнишкият пик на пандемията, в който загубиха живота си девет души, постави областта на девето място по заболеваемост в страната. Активните случаи са 1417, като от началото на пандемията диагностицираните с коронавирус в Русенско станаха 18 679, а преболедувалите - 16 075. На болнично лечение са 247 души, 52 от тях са в реанимация. Сред хоспитализираните има трима ваксинирани пациенти. Свободните легла са 77. 
До момента в областта са извършени 77 850 имунизации, като повторна доза са получили 40 006 човека. Само в понеделник са поставени 431 ваксини, седемнайсет от тях са на ученици между 12 и 18 години. Трети пореден ден не е поставяна бустерна доза и ваксинираните за трети път в областта остават 325.