Рекорден брой починали и заразени от началото на епидемията отчитаме днес. Изключително сложна става ситуацията в болниците. Хоспитализираните вече надминаха 7 000.

При изчерпване на реанимационните ковид легла ще се наложи локдаун, това обяви президентът Румен Радев, който се срещна със спешни медици.

Рекорден брой починали от ковид за последното денонощие - 243-ма души. Над 234-ма от починалите са били неваксинирани.

Досега първи декември миналата година беше най-черният ден - с 221 души загубили живота си.

Почти 6000 са заразени през последното денонощие, според данните на единия информационен портал. Това също е рекорд за страната ни - досега най-висок брой имаше на 31 март - 5176 заразени.

Данните показват, че в столицата днес регистрираме най-високият брой заразени досега - 1 735. Ноември миналата година, когато линейките обикаляха болниците и се чакаше с часове, най-високият брой беше 1 619.

Натискът върху болниците расте, те са изключително натоварени и все по-трудно става да се намери свободно болнично легло.

Над 7 100 вече са тези, които се нуждаят от болнично лечение. Тепърва ще се почувства ръстът от последните две седмици.

Едно свободно реанимационно легло имаше тази сутрин в "Александровска болница". В болницата в Ловеч всички шест интензивни места са заети. Именно невъзможността да се лекуват пациенти в тежко състояние ще наложи принудително да се въведе локдаун.

"Там, където пише интензивно отделение брой места свети червено и вече в много от болниците надписът е няма свободни легла. Ако се стигне до изчерпване на тези реанимационни легла какво да правим, да оставим хората да измират? Това ли да направим?", каза президентът Радев.

Д-р Колева е кардиолог, но повече от година работи в ковид отделение. Разказва ни как, за да не връщат хора, слагат допълнителни кушетки в стаите. "Нашето отделение и всички други вече са запълнени", казва тя.

Броят на регистрираните заразени само този месец е над 75 000. Това означава, че тепърва хората с нужда от болнично лечение ще се увеличават драстично. И сега здравната система вече изглежда претоварена.

"В момента ситуацията е изключително тежка, тъй като броят на новозаразените главоломно се увеличава и приемът на нови пациенти е изключително затруднен и се превръща в едно истинско изпитание както за тях, така и за нас", каза д-р Дафинка Колева - лекар в ковид отделение в УМБАЛ "Св. Анна".

Във Военномедицинска академия преструктурират шест клиники в ковид зони, в ИСУЛ също се готвят за вълна от пациенти и преобразуват отделения.

При предишната вълна в началото на април са били заети рекордният брой от 813 реанимационни легла. Сега само за седмица скочихме от 500 на 600 заети легла и очакванията са този процес да се ускори.

От събота до днес почти три хиляди пациенти са настанени в болница.

По-рано днес стана ясно, че Българският лекарски съюз сезира прокуратурата и ДАНС заради съмнения за нарушения от страна на управителя на здравната каса по прилагането на няколко закона.