Директорът на екоинспекцията Анатоли Станев ще присъства на днешното извънредно заседание на Комисията по екология, което ще се проведе от 16 ч в Заседателната зала на Общината. Поводът е заводът за балони, ръкавици и презервативи на русенския бизнесмен Красимир Даков, а Станев трябва да обясни на съветниците защо документите на инвеститора са подписвани само и единствено по времето, когато той е бил в отпуск или командировка.
Както „Утро“ писа, дружеството „ДД Логистика“ има намерение да построи завод за латексови изделия на мястото на бившата „Петролна база“. През юли РИОСВ излезе с решение, че не е необходима Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/, но се оказа, че то не е подписано от директора Анатоли Станев, а от заместващата го тогава Анелия Николова, директор на дирекция „Превантивна дейност“, която не е имала такива правомощия. Станев отменя всички подписани от Николова актове и издава друго решение, според което инвестиционното намерение трябва да премине процедура по ОВОС. Екоекспертите не са съгласни с твърденията на инвеститора, че от производството на латексови изделия няма да се отделят вредни емисии и летливи вещества. Според тях има поне три потенциални източника на замърсявания на въздуха с използвани в производството вещества, като има и вероятност от разпространението на силно миришещи вещества.
Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев е категоричен, че разминаванията между РИОСВ, Община Русе и „ДД Логистика“ по отношение на изграждането на завода трябва да бъдат проверени за законосъобразност. Той настоява членовете на комисията по екология да установят всички възможни причини, които биха довели до замърсяване на околната среда и атмосферния въздух. След това те ще бъдат описани като официално становище, което е в техните правомощия.