Това, което призиви на политици, медици и други публични личности не успя да направи, бе сторено от въвеждането на зелен сертификат за посещение на заведения и повечето закрити обществени места. След цяло лято едва кретаща кампания за имунизации срещу Ковид-19 вече трети ден пред пунктовете за ваксиниране има опашки. 
Най-търсен е еднодозовият препарат „Янсен“, след чието поставяне може да се извади заветният сертификат.
Скокът във ваксинирането е очевиден. Ако на 18 октомври в региона са поставени 222 ваксини, на 20-и те вече са 404! В абсолютни цифри и това не впечатлява, но иначе ръстът наближава 50%. Това пък очевидно е подразнило противници на имунизациите, които сутринта са раздавали листовки с невярна информация за ваксините пред един от най-популярните пунктове за поставянето им - този пред ДКЦ 2 /“Медика“/.
Опашки има и за антигенни тестове.
По думите на изпълняващият длъжността директор на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Искра Генева това е ефект от заповедта на министъра на здравеопазването, която е в сила от вчера.
Внезапно набралата популярност ваксина „Янсен“ почти беше изчерпана през деня и РЗИ поръча нови количества, каза за „Утро“ д-р Искра Генева.
Административният директор на лечебни заведения „Медика“ Алис Муртезова коментира, че ако преди заповедта през пункта за ваксинация са преминавали средно по 50-60 души, то в сряда имунизираните са били 140, а вчера до 10.30 часа ваксина са получили 40 души.
„Работя като шофьор и ми е нужен сертификат. Ако не беше заповедта, щях да се ваксинирам по-късно, защото съм преболедувал“, каза 45-годишният Светлин Георгиев, който изчакваше реда си пред пункта за имунизация.
На опашката се бе наредила и 20-годишна жена, която обясни, че не се ваксинира заради заповедта, а защото по-рано не е имала възможност.
48-годишният Герасим Атанасов, охранител в голям търговски център в Русе, също бе сред желаещите да се ваксинират.
„Ако трябва да бъда честен, досега изпитвах определени резерви срещу ваксинацията. Имунизирам се основно заради заповедта, защото има проблем с достъпа до работното ми място. Отделно, ще бъде възпрепятстван да отида на заведение“, каза мъжът.
Муртезова обясни, че подкрепя заповедта, но според нея „кризи не се управляват по този начин - от днес за утре“.
„Кризи се управляват със стратегия и това трябваше да се случи много по-рано. Сега това напряга лечебните заведения. Приемаме повече пациенти с коронавирус, както и такива с постковидни синдроми, а в същото време трябва да осигурим допълнителни екипи за ваксиниране и за антигенни тестове“, каза Муртезова. Тя коментира още, че по-малко от 20 на сто от служителите в болницата не са ваксинирани, като голяма част от тях били с автоимунни заболявания, други имали антитела, тъй като са преболедували наскоро, а единици били нежелаещите да се имунизират.                           У