Еднодозовата „Янсен“ беше най-предпочитаната ваксина в Белодробната болница вчера, по-малко от денонощие преди влизане в сила на заповедта на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, според която от днес зеленият сертификат е пропуск за заведения и други обществени места, а за медиците - и до местоработата им. Сходна беше картината и в други здравни заведения.           

Навсякъде имаше наплив - от ваксинирани за получаване на сертификат и от неваксинирани - за слагане на първа игла.
Необичайно голямо беше струпването в ДКЦ 1.
„Само за ден през имунизационния пункт минаха над 140 души - нещо, което друг път не се е случвало и за два-три дни“, обобщи ситуацията управителят д-р Цветан Райчинов.
Много хора се събраха и пред имунизационния център на ДКЦ 2, в „Медицински център 1“, както и пред кабинетите на джипитата.
Щурм имаше и към лабораториите.
„Телефоните ни буквално прегряха с въпроси от рода кога може да ни се извади зелен сертификат, защо нямаме безплатни антигенни тестове, за които министър Кацаров съобщил сутринта по бТВ, защо в хранителните магазини могат да влизат граждани без сертификати, а в нехранителните без този документ не се допускат хора, защо в държавните и общинските сгради може да се влиза без сертификат, а в заведения не може...“, каза за „Утро“ управителят на лаборатория „Здраве“ д-р Розина Мирчева, която вчера буквално е била дежурна на телефона си. 
Тя недоумява защо гражданите звънят на нея, но разговаряла с колегите си от други лаборатории и установила, че и при тях картината е същата. 
Иначе на местата, където се правят PCR тестове към лабораторията, вчера е имало около 160 човека, колкото и в останалите дни. Резултатите от бързите антигенни тестове стават готови за 15-20 минути, цената им е 40 лева, уточни д-р Мирчева. И поясни, че от РЗИ са обяснили, че в скоро време ще предоставят обявените от министъра безплатни тестове.
Не може такава заповед да влезе в действие само за 24 часа, без да се даде гратисен период, през който гражданите да се подготвят за новите изисквания, смята д-р Мирчева.
На същото мнение са и много други нейни колеги, установи проверка на „Утро“.