Доброволци на информационна кампания #ПромениКартинката почистиха от цигарени филтри и други отпадъци Младежкия парк в града

Цигарените филтри са едни от най-големите замърсители в околната среда и най-често срещаната форма на боклук в природата. Всяка година се изхвърлят над 800 тона цигарени фасове в околната среда, като за разграждането им са нужни от 3 месеца до 15 години в зависимост от външните условия.

Именно затова през юни 2021 г. Филип Морис България стартира кампанията #ПромениКартинката, като част от стратегията за устойчиво развитие на глобалната компания  Филип Морис Интернешънъл.  Освен да информира и да призове потребителите към отговорно поведение, кампанията  #ПромениКартинката провокира доброволчески инициативи за почистване в градовете Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград и Русе. 

Точно в Русе преди броени дни доброволци, които припознават каузата кампанията за опазване на околната среда събраха 22 чувала пълни с цигарени фасове и други отпадъци от Младежкия парк в града. Техните съвместни усилия се измерват в около 180 килограма отпадъци, изхвърлени неправилно в околната среда.

#ПромениКартинката, акции по почистване в страната
Доброволците на информационната кампания #ПромениКартинката в градовете Пловдив, Благоевград, Варна, Бургас и Русе събраха над 540 килограма фасове и други отпадъци. Акциите по почистване се осъществиха в 5 български града през септември и октомври, като част от кампанията за опазване на околната среда от замърсяването с фасове #ПромениКартинката.
Енергията, емоцията и отговорността на всички доброволци е доказателството, че обединени от идеята за опазване на околната среда, заедно можем да променим картинката!

#ПромениКартинката цели да призове потребителите към отговорно поведение, като ги информира защо е важно фасовете да се изхвърлят в предназначените за общия битов отпадък места. Основният проблем с фасовете, изхвърлени в природата, се обосновава от факта, че филтърът на тютюневите изделия не е просто хартия или памук, а е направен от целулозно ацетатно влакно, направено от модифицирана дървесна целулоза, което е вид биопластмаса. 

Можете да научите повече на уебстраницата на кампанията https://promenikartinkata.bg/ и във ФБ страницата https://www.facebook.com/PromeniKartinkata.bg