Профилактичните прегледи за ранно откриване на карциноми спаднаха драстично и това се вижда от направената от нас справка за последните месеци, съобщи вчера управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров по повод Международния ден за борба с рака на гърдата - 19 октомври.
От началото на годината новооткритите случаи на карцином на млечна жлеза са 108, а миналата година новите случаи са били 158. Това понижение на ранното откриване на рака на гърдата се дължи на появата на Ковид-19, който отблъсна жените да си правят профилактични прегледи, категоричен бе управителят на онкоцентъра.
Всички жени на възраст между 50 и 70 години трябва да си правят мамографии на всеки две години, но от 18 месеца насам това не се случва. А профилактиката не трябва да се подценява, защото наблюденията на онкоспециалистите показват, че ракът на гърдата се подмладява и вече има 35-годишни пациентки, приети в лечебното заведение с тази диагноза, обобщи картината д-р Кожухаров. 
С отлив от профилактичните прегледи се обяснява и повишените с около 50% нови случаи на рак на дебелото черво, на матката, на шийка на матката, на простатата и на белия дроб в сравнение с 2020 година.
Тези данни открихме преди две седмици от наблюдението ни за изминалите 3 месеца. Ако заради пандемията хората продължат да се плашат да ходят на профилактични прегледи при най-малките симптоми, медицината ще се превърне само в Ковид лечение, посочи д-р Кожухаров и припомни, че колкото по-рано бъде установено едно заболяване, толкова по-добри са изгледите да бъде овладяно или напълно излекувано.