Втори собственик от началото на тази година сменя русенският винпром, научи „Утро“. След като през февруари целият бизнес бе придобит от варненския предприемач Николай Чолаков, през миналата седмица той е придобит от столичанина Гавраил Стоянов. Сделката е сключена на 29 септември и вписана в Търговския регистър на 12 октомври. А цената е смехотворна - 500 лева.
Новият собственик Гавраил Стоянов не за пръв път влиза в производството и продажбата на вино.                   

Допреди няколко години той е бил част от управленския екип на „Ловико“ (Сухиндол) - управител на несъществуващото вече „Ловико Истейтс“ и член на Съвета на директорите на „Ловико Сухиндол“ ЕАД. Понастоящен притежава няколко фирми с различен предмет на дейност.
Стоянов придобива „Винпром Русе“ индиректно - чрез покупката за 500 лева на „Винпорт“ ЕООД, което притежава освен „Винпром Русе“ АД и „Винпром Русе Трейд“ ЕООД. 
Към днешна дата първото дружество не показва признаци на живот, няма и персонал. Във „Винпром Русе Трейд“ обаче работят тридесетина души. Седалището на тази фирма вече е прехвърлено в София и изглежда, че търговията съвсем ще измести производството. В последните години над 90% от оборотите на русенския винпром идваха от търговия на едро с вино и спиртни напитки и тази ситуация вероятно ще се запази.
И двете дружества имат сериозни задължения и досега работеха на нулата и дори под нея, така че символичната цена от 500 лева може би си има своите основания.