Областният съвет за тристранно сътрудничество ще бъде свикан в края на следващата седмица, за да разгледа проблема със заплатите във „Винпром Русе“ АД. Това съобщи областният управител Борислав Българинов след сигнал за неполучени възнаграждения в предприятието, което през годините сви производството си почти до точката на замръзване и наскоро бе купено от варненска фирма с обещанията да инвестира във възстановяването му.
Проблемът, който изостря напрежението във фирмата от около половин година, бе представен на Българинов от областния координатор на КНСБ Боянка Димитрова. Подавани са и множество сигнали към институции, но засега решения няма. Затова на предстоящото заседание на тристранката се предвижда участие на представители на работодателя и на всички заинтересовани страни.
„Немислимо и недопустимо е да се изпада в подобна ситуация. Няма никакви оправдания за подобен случай. Не може работещи хора да не получават възнаграждения, особено за такъв голям период от време. Начини винаги има. Крайно време е всеки български работодател да разбере, че не може да превръща служителите си в роби. Длъжни сме да защитим правата на хората в предприятието, както и на всички русенци, попаднали в подобна ситуация“, заяви още Българинов.
Първата му стъпка ще е да поиска незабавно изплащане на дължимите възнаграждения на работниците и да изиска от мениджмънта на предприятието ясно становище относно бъдещото развитие на фирмата.