Предлагаме ви малка част от безсмъртните цитати от Елиас Канети. 
* Днес разликата се състои в това, че всичко се фотографира. Ни една мизерия вече не може да бъде укрита. Цялата мизерия е станала достояние на всички. Но това означава само, че всички по-лесно свикват с нея.
* Колкото повече продукти, толкова по голяма нужда от потребители.
* Всичко, което може да се яде, става обект на властта.
* Никой никога в действителност не е вярвал, че гледната точка на мнозинството, която е спечелила при гласуването, е едновременно и най-разумната.
* Най-добрият човек не би бил онзи, който се нуждае от най-малко, а онзи, който подарява най-много от онова, което му е необходимо.
* Човек казва, че иска да стане по-добър, а всъщност само иска да му е по-леко.
* Постигналият успехи вече чува само аплодисментите. За всичко останало е глух.
* Никога още не съм чувал някой да е нападал властта, без да я иска за себе си, и в това отношение най-ужасни са религиозните моралисти.
* Властта на по-дълбоко, животинско ниво, е по-добре да се нарича насилие.
* Богатият събира стада и камари. Хората не го вълнуват - достатъчно му е, че може да ги купи. Властелинът събира хора. Стадата и камарите са му безразлични или му трябват за придобиване на хора. Знаменитостта събира хорове. Тя иска да слуша в тях своето име.
* Страстните ласкатели са най-нещастните от всички хора. Сегиз-тогиз ги обзема дива и безмерна омраза към съществото, което дълго са ласкали. Те нямат власт над тази омраза; за нищо на света не могат да я обуздаят; огъват се пред нея като тигри пред кървава стръв. Това е учудваща гледка - човекът, който по-рано е намирал само думи на сляпо обожание за жертвата си, взема всяка от тях обратно, ругаейки го със същата необузданост. Не забравя нищо от това, което някога е могло да зарадва другия. Обзет от безумна ярост, той ревизира списъка на предишните си радости и прецизно ги превежда на езика на омразата.
* Истината трябва да удря като гръм. Иначе би била безполезна.
* Умен е този отговор, който прекратява въпроса.
* Известно е, че хора, действащи по заповед, са способни и на най-ужасни постъпки.
* Колко е лесно да се каже: Намери себе си! Какъв страх, ако това наистина се случи!
* Най-ужасните хора са тези, които знаят всичко и вярват в това. Но най-трудното е да не тормозиш другите с това, което поправяш у самия себе си.
* Основният порок на интелигентите е именно този, че за тях светът се състои от интелигенти.
* Той стана жертва на наблюдателите. Щом усети погледите им, насочени към себе си, той се превърна във всичко онова, което виждат те.
* Най-елементарният човек е онзи, комуто са се сбъднали всички желания.
* Най-голямото ми желание е да видя как някоя мишка яде жива котка. Но преди това трябва достатъчно дълго да си е поиграла с нея.
* Който не вярва в Бог, той приема цялата вина за този свят върху себе си.
* Ами напълно е възможно Бог не да дреме, а да се крие от страх пред нас.
* Всеки човек е център на света, точно така - всеки; и светът именно затова е ценен, защото е пълен с такива центрове.
* Всички неща, които човек е забравил, крещят за помощ в мечтите му.
* Съществуват неща, които човек не може да каже никому, дори на най-близкия си, защото се срамува от тях. Не е хубаво, ако изобщо не се споделят, не е хубаво, ако потънат в забрава.
* Човекът е събрал мъдростта на всички свои предци, а вижте какъв глупец е той!