Как творчеството на Елиас Канети се връща в България? Заслугата е на Георги Чендов и вестник „Дунавска правда“, чийто приемник е „Утро“. 
През 1979 година Георги Чендов пише за забравения в родината си Елиас Канети и за рода му, за творчеството на писателя и живота на семейството му в Русе. След упорито и добросъвестно проучване на много документи публикува факти и подробности, които никой до момента не е изследвал и систематизирал. 
„Елиас Канети е писател с общоевропейска известност. Макар английски писател, той като че ли се чувства гражданин на целия континент. Или по-скоро - читателите му го чувствуват като такъв. В Германия с широка известност се ползува книгата му „Изгубеният език“. Неотдавна известното парижко издателство „Галимар“ пусна от печат мемоарната му книга „Територията на човека“, в която могат да се проследят редица подробности от неговата биография. Книгата, както отбелязват рецензентите, не показва в хронологичен ред живота на писателя. Тя обединява много страни от преживяното, възпроизвежда картини от довоенна Германия, разкрива ясните позиции на автора по най-важните проблеми на нашето време. Писателят заклеймява фашизма, порицава военнолюбците, предупреждава за атомната опасност, която грози света. Книгите на Канети са написани интересно и увлекателно. Хуморът и остроумието, непрекъснати спътници на всички негови творби, пронизват дори най-драматичните им страници. За жалост, творчеството на Елиас Канети не е познато у нас“, пише Георги Чендов.