Дневната тарифа на таксиметровите коли да стане от 0,69 на 0,89 лв/км, нощната от 0,79 на 0,99 лв/км, а максимална денем от 1 на 1,29 лв/км и нощем от 1,20 на 1,49 лв/км. За това се договориха таксиметровите шофьори вчера с общинските съветници на извънредното заседание на Комисията по комунални дейности, транспорт и безопасност на движението. Превозвачите искаха по-голямо поскъпване, но се стигна до компромис. Предложението беше прието със 7 гласа „за“, 1 „против“ и 3 „въздържали се“. Въпросът ще бъде разгледан като извънредна точка този четвъртък на заседанието на Общинския съвет.
Причината това да стане в последния момент е, че промяна в тарифите на такситата може да се внася всяка година, но не по-късно от 30 октомври, за да влезе в сила за следващата година. Таксиметровите шофьори са се обърнали с това искане в писмо до общинските съветници на 17 септември. Мотивите им са ясни - промяната в оценката на труда, завишаването на разходите по поддръжката на автомобил, поскъпването на цените на газта и горивата.
„Искам най-вече да се обърне внимание на цената на труда, най-големият разход на едно такси е неговият шофьор, който трябва да издържа семейството си. Хора напускат бранша, преди на нощна смяна е имало от 30 до 50 коли, а сега са 12 и това се усеща от гражданите“, каза представителят на „Точните таксита“ Даниел Донев, който е в бранша от 20 години и има над 350 автомобила, работещи за него.
В писмото от 17 септември таксиметровите шофьори настояват за минимална дневна тарифа от 1 лв/км и нощна - 1,20 лв/км, а максимална дневна 1,49 лв/км и 1,80 лв/км нощна. Те правят и съпоставки с други общини. Например в Силистра минималната дневна тарифа е 0,99 лв/км, нощната - 1,10 лв/км, а максималната денем - 1,10 лв/км и нощем - 1,20 лв/км. В Бургас цените са: минимална дневна 0,75 лв/км и нощна - 0,85 лв/км, а максимална денем и нощем - 1,20 лв/км. Традиционно най-високи са цените в Столична община, където дневната тарифа започва от 0,77 до 1,30 лв/км, а нощната от 0,88 до 1,60 лв/км.
„Ние и сега не сме евтини. Първоначалната такса в Русе в момента е 2 лева, тя се определя от бранша, но да не стане така, че със завишаването на тарифите тя да стане 3 лева и от центъра до университета в Русе да струва 6 лева“, коментира общинския съветник д-р Милко Борисов Костадинов от „БСП за България“.
„Тези данни, които виждате, са от 2018, 2020 и април на 2021 година. Тогава цените на метана нямат нищо общо със сега. Ние искаме тази промяна, защото януари месец цените ще скочат още повече“, отговори Дончев.
Той беше подкрепен и от председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев, който изтъкна още няколко фактора - обезлюдяването на града и липсата на нощен живот, особено в пандемията, и проблемния градски транспорт.
Кого ще засегнат тези промени? Освен всички граждани на Русе, които са се отказали от градския транспорт, темата най-вече интересува 648 души в Русе с разрешение за такси. От тях 593 - изрядни. А за ползващите услугите на такситата в града, представителите на шофьорите заявиха, че те могат още сега да вдигнат първоначалната такса, но няма да го направят.