Готовност да въведе Стандарт за отчетност и интегритет на местната власт в Община Русе заяви кметът Пенчо Милков пред правните експерти от Антикорупционния фонд, които гостуваха в града по негова покана. Стандартът е изработен от неправителствената организация и представя добрите практики, които правят една община прозрачна, подобряват отчетността й и стимулират гражданското участие.
„Без да сме наясно, че сте създали такъв стандарт, до голяма степен с екипа ми вече прилагаме някои от цитираните от вас добри практики и сме напълно отворени да въведем още такива“, каза Милков. Той посочи, че обществените поръчки протичат изцяло в електронна среда, което ги прави достъпни за гражданите, а цените доказано падат. Като пример посочи, че цената от 1,90 лв. на декар за пръскане срещу комари е паднала под 0,90 лв. 
Русе е първата от общините, които фондът посещава, за да провери готовността да приложат Стандарта за отчетност и интегритет като етичен кодекс и след решение на Общинския съвет той да стане част от местното законодателство.