На 5 ноември ще станат ясни резултатите от 17-ото издание на международния конкурс за екслибрис, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Тази година темата е посветена на влаковете - „Ex Libris - Ex Trains“. Тя е свързана с Европейската година на железниците за насърчаване на железопътния транспорт като екологично чист, безопасен и енергийно ефективен. 
За конкурса са изпратили свои творби 301 участници от 34 държави. Мнозина от тях участват с повече от една малка графика - затова произведенията, които журито с председател Теодор Лихов, старши преподавател в Националната художествена академия, са 470. Те са пристигнали в Русе от цялата страна, но също и от Турция, Русия, Полша, Италия, Северна Македония, Румъния и Сърбия. Сред участниците има също автори от далечни държави като Сингапур, Мексико, Австралия, Япония, Аржентина и др. 
Творчеството на автори от категорията „Екслибрис Джуниър“ - до 14-годишна възраст, ще бъдат оценявани от русенски деца от школата по рисуване към читалище „Ангел Кънчев“ с ръководител Маргарита Хрисандова.