Кои са специалистите, които се грижат за пациентите на Комплексния онкологичен център? Що за хора са лекарите и сестрите, които воюват с болестите в името на живота? За да отговорим на тези въпроси решихме да стартираме инициативата „Лицата на КОЦ – Русе“, не само за да повдигнем завесата на пациентското любопитство, казват от здравното заведение. И продължават - целта е преди всичко да покажем, че зад всеки работещ в диспансера, стоят години учене, труд и всеотдайност. Медиците и медицинският персонал се изграждат като специалисти и експерти в дадената област с десетилетия. Още от тийнейджърските си години тези хора са започнали с ученето – първоначално по биология и химия, а после като студенти по медицина, и с цели научни области. Стотици безсънни нощи над учебниците, неимоверен труд и упоритост стоят в основата на техните постижения. Затова е важно да ги уважаваме – не само заради хуманния им избор на професионално развитие, а и заради факта, че те всеки ден изтръгват от лапите на смъртта някоя човешка душа.

Запознайте се с нашите колеги, казват от КОЦ и предлагат два портрета, обединени под мотото "Зад всяка успешна организация стоят неговите още по-успешни хора".

ОТДЕЛЕНИЕ ПО ЛЪЧЕЛЕЧЕНИЕ

Д-р Биляна Корабова е ръководител на отделението по „Лъчелечение“ към КОЦ-Русе от началото на 2021 година. Освен, че е изключителен специалист, тя е слънчев и позитивен човек. Пациентите я обичат, защото дори и в най-трудните мигове на лечение, д-р Корабова намира начин да ги усмихне. За себе си тя казва, че е отговорен и упорит човек. Медицината е в кръвта й, защото нейният баща д-р Корабов е дългогодишен специалист по вътрешни болести. Брат й също тръгва по пътя на медицината и съвсем логично се превръща в мотиватор на избора й да се насочи към хуманитарната професия.

В юношеските си години д-р Корабова е възхитена от професионализма на известни русенски лекари – д-р Метев, д-р Каралъмова, д-р Станимир Георгиев – които съвсем неочаквано и за нея, я карат да се влюби завинаги в медицината. Така след завършването на гимназия „Христо Ботев“, Биляна се дипломира като лекар в Медицинския университет във Варна. От 1999 година започва работа в Отделението по лъчелечение в КОЦ Русе. Оттогава до сега не спира да чете, да учи и да се развива, защото лъчетерапията е иновативна наука и има все по-нови и нови открития и технологии.

Д-р Корабова споделя, че най-голямо удовлетворение за нея е, когато разбере, че са победили тумора, а пациентът е щастлив. Това е битка за живот, за оцеляване, няма крачка назад – с всички знания, надежди и сила на положителното мислене срещу коварната болест. Признава, че тежко преживява всяка загуба на пациент. Няма как да се свикне със смъртта, с ужаса от това да не успееш да изтръгнеш от нейните ръце един изстрадал човек. Затова с вдъхновение д-р Корабова изучава иновациите в лъчетерапията, най-модерните технологии.

„Лъчетерапията се развива с бурни темпове. Спомням си старите апарати отпреди 30 години, с които облъчването беше по-неточно. Сега работим с изумителна техника – прецизна до милиметър, а ускорителите са с вграден скенер. Лъчелечението стана прецизно и щадящо“, разказва д-р Корабова.

След динамиката на работния ден Биляна обича да прекарва времето си със семейството, да се вижда с приятели, а пътуванията са нейната страст. Но начинът да релаксира си остават само хубавите книги, разказва още лекарката. Преминава курсове на обучение в Зброслав, Прага и Холешов, Чехия, в Манхайм, Германия, за работа с планиращи системи: Focal, Oncentra, Mosaiq, Plan W. Д-р Корабова е член на Гилдията на лъчетерапевтите в България, Европейска общност по лъчелечение (ESTRO) и консултант към МБАЛ-Габрово.

Кремена Петрова, медицински физик към ОТДЕЛЕНИЕ ПО ЛЪЧЕЛЕЧЕНИЕ при КОЦ – Русе

Това е една особена професия, скрита от директния поглед на пациентите, но без която е немислимо съвременното лечение. Когато Кремена Петрова разказва за работата си, цялата се озарява, защото е видимо, че я обича със сърцето си. Всъщност тя се насочва към физиката още от дете.

Родена е в Русе, а след приемането й в АЕГ „Гео Милев“, тя разбира, че Министерството на образованието открива ново експериментално обучение по математика и физика и веднага се записва. Интересът й се задълбочава с годините и тя решава едновременно с това да посещава Школата по физика към ЦУНТ  при известната преподавателка от Русе г-жа Руска Драгнева.

Но това не й стига и Кремена започва и курсове към Математическа гимназия. Със смях си спомня как е седнала сред 10 момчета и решават задачите по физика и математика, а те тайно й се чудят как успява. Учителите насочват умното момиче да участва в различни олимпиади. Така, завоювайки медал след медал, Кремена Петрова е приета да учи в лазерна физика в Софийския университет.

След това избира  специализация  „Медицинска радиологочина физика“ - изцяло клинична специалност. Завършва висшето си образование и си намира работа в родния Русе в транспортния ХЕИ като физик. Тя  проверява параметрите на работната среда - осветление електромагнитни полета, звук, светлина.

Кремена решава, че е време отново да предизвика себе си и става докторант в БАН – Института по електроника и Института по холография, специалност „Приложение на лазерите в медицината“.  Завръща се в Русе, където ражда първото си дете и остава да работи. Вече 11 години е част от КОЦ – Русе.

„Медицинският физик не е в светлината на прожекторите. Заедно с химици, инженери, физици ние сме една брънка от веригата, без която не може да се осъществи съвременното лечение. Ние сме задружен екип, който заедно подготвя лечението на всеки пациент.“, разказва Кремена Петрова.

„ Днешната медицина е немислима без рентгенов апарат, електронен микроскоп и ултразвукова или мамографска апаратура.  Тези апарати са измислени на базата на физични принципи от нас, физиците.“, обяснява тя.

Споделя, че най-трудният момент в работата й е когато се сблъска с особени клинични случаи. „Тогава мобилизираш всичките си знания защото се налага по-нестандартно лечение. Но пък най-хубавият момент е когато нашето лечение дава резултат.“, казва физичката.

„Ние нямаме пряк контакт с пациентите, защото всъщност работим с лекарите, които ни дават техните изследвания и на тази база изготвяме  дозиметричен план, който се прилага строго индивидуално. Второто ни направление е отговорността ни относно състоянието на лъчелечебната апаратура  - да е в изправност, да контролираме качеството на работа, правим непрекъснати ежедневни замервания ипроверки, защото отговаряме за цялото йонизиращо лечение. Следим също нормативните изменения в нашия бранш, тъй като науката се развива непрекъснато и трябва да сме в крак с новостите.“

Кремена Петрова е щастлива когато се прибере у дома. Големият й син вече следва и тя се надява той да бъде добър архитект. Малкият й син е наследил нейната любов към точните науки и е ученик в Математическата гимназия.

Споделя, че историята и географията са тайното й хоби. А пътуванията – у нас или по света – са най-фантастичният начин Кремена да избяга за малко от динамиката на работния ден.

 Мила, усмихната и добронамерена, Кремена Петрова пример за истински успяла русенка!