Триизмерните кукли Боби и Кели, чиято покупка не беше одобрена на миналата сесия, но сега предложението за втори път влиза в Общинския съвет, отново не срещнаха подкрепа. Този път в първата от заседаващите преди редовната сесия общински комисии - тази по екология, която се събра вчера.
Боби и Кели са герои от едноименен частен софийски лунапарк. Цената им е малко над 6300 лева, а предложението за купуването им дойде от началника на общинския отдел „Образование, спорт и младежки дейности“ Таня Тодорова и от секретаря на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Симона Балканска. Като източник на финансиране бе посочена комисията, но това не може да стане без актуализация на бюджета. Идеята е двете кукли да бъдат сложени до пешеходна пътека в района на училище и присъствието им да прави шофьорите по-отговорни към децата, а и към останалите пешеходци.
Сега предложението за куклите е направено заедно със закупуването на техника за общинските предприятия, която бе гласувана отделно. Така бяха одобрени нова машина за „Паркстрой“ и система за пренос и обработка на данни за библиотека „Любен Каравелов“. Упорито исканите Боби и Кели обаче катастрофираха с два гласа за купуването им, два против, а шестима от съветниците се въздържаха.
„Ние вече сме дали решението си по въпроса и намирам за абсурдно точката да бъде предложена отново“, коментира Луиза Попова от ВМРО. А председателят на групата на партията, чиито гласове са ключови - Асен Даскалов, заяви, че няма да дадат подкрепа за покупката на куклите.
Темата обаче не е приключена, показа изявление на зам.-кмета Димитър Недев, който даде пример, че такива прийоми за повишаване на сигурността на децата се ползват в Европа, а вече си проправят път и у нас.
„Мисля, че трябва да бъде подкрепен всеки символ, който ще допринесе за безопасността в града“, заяви той.
„Тези кукли ще бъдат поставени на едно място и шофьорите в града ще свикнат с този пътен ансамбъл, така че от тях едва ли ще имат ефект, ако не са повече“, обобщи Станимир Станчев от СДС.