Късно снощи в Русенската художествена галерия бе представена четиринадесетата книга на добре познатата в културните среди в крайдунавския град Иглика Пеева. Става дума за нейната единайсета стихосбирка, включваща повече от 20 стихотворения и една поема „Завръщане в Итака“. На събитието присъстваха десетки представители на интелектуалния елит, сред които литературни критици, журналисти, преводачи, а също и не по-малко граждани дошли да се докоснат до магията на словото. Там бяха още заместник областният управител д-р Стефка Караколева и заместник-кметът по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев.

„Желая Ви да бъдете здрава, винаги окрилена и устремена към преоткриването на нови светове! Продължавайте да бъдете все така всеотдаен будител, вдъхновител и мечтател. Вашето творчество е повод за гордост не само на русенската, а и за българската общественост. Постигайте целите си и споделяйте изкуството си с все повече хора!“, каза д-р Караколева в обръщението си към Иглика Пеева. Тя припомни още думите на Роджър Зелазни, че „поезията съществува независимо от времето и пространството и нейният смисъл е какво означава за конкретния читател.“ „Аз бих добавила, че поезията не просто се чете, а се попива с очите и усеща със сърцето. Продължавайте да мечтаете смело и да ни подарявате от Вашата магия, да ни помагате да избягаме от ежедневието и да се потопим в красивите светове, които рисувате с думите си!“, допълни още заместник областният управител. Тя връчи на Иглика Пеева и поздравителен адрес от името на областния управител Борислав Българинов.

От страна на Общината Иглика Пеева бе отличена със златна значка, а Енчо Енчев заяви, че се възхищава и прекланя пред делото ѝ, посветено на културното развитие на Русе.

Иглика Пеева отбеляза буквално преди дни 65-ия си рожден ден, както и 40 години неспирно творчество. Първата ѝ публикация е през далечната 1971 година, а първата книга, която издава, е в зората на демокрацията през 1989 г. и носи загадъчното заглавие „Генетичен код“. Тя е известна сред русенската общественост като един от най-изтъкнатите поети, драматурзи, а също и като виден журналист. Години наред е била радиоводещ в местното радио, а също и водещ на седмичното предаване „Мостове“ по „Ефир-2“ на БНТ. Може да се похвали и с множество отличия от национални и международни конкурси. Произведенията ѝ са преведени на повече от десет европейски езика. Нейни творби са включени и в „Антология на световната поезия на издателство “Reverse” заедно с 54 автори от пет континента, участвали в Световния фестивал на поезията „Михай Еминеску“ в Крайова.

Вчерашното събитие премина в изключително задушевна и приятелска атмосфера. Самата Иглика Пеева бе водещ, като същевременно тя четеше написаните от себе си стихотворения, разхождайки се измежду публиката. 

През последните години Областната управа в Русе си сътрудничи с Иглика Пеева изключително активно. Съвместно бяха организирани редица събития. Като една малка, но значима част са превърналият се вече в традиция Международен фестивал на поетичния театър, както и конкурс за рисунка на Апостола на свободата, който успя да събере произведения на българчета от цял свят.