Часовниците на сградата на общинска и областна администрация най-после заработиха отново. Те вече показват точно време, след като бяха свалени и ремонтирани от специалисти от сдружение „Русчук БГ“, ангажирани от областния управител Борислав Българинов.
„Този на областта не работеше отдавна, а на общината работеше неточно. Ремонтирахме този на общината, който имаше елементи за смяна. Той е с хубав механизъм с радиосверяване, сменян е преди няколко години. На областта пък е част от системата на сградата, изградена от общ часовник и много часовници в коридора. Общинският и областният са били свързани заедно, но по някое време са отделени и са станали на два часовника. И затова няма как да показват еднакво“, обясни Александър Първанов от сдружение „Русчук БГ“.
От общината казаха, че часовниците са на повече от 50 години, а през години са ги ремонтирали поне 15 пъти, но отново са се повреждали. Надяват се, че сегашният ремонт е последен, но ако пак има проблем, ще се премине към вариант за смяна на механизмите с китайски. И от областта, и от общината обаче са категорични, че искат да се запазят старият стил и циферблат на часовниците, дори и да бъдат сменени механизмите.
Специалистите са направили ново управление за часовника на областта, като към него вероятно след време ще бъде закачен и общинският механизъм. Часовникът на общината е радиочасовник, който се сверява сам чрез сателитен сигнал. Този на областта вече се сверява ръчно чрез таймер.