Когато по улиците премине кола с агресивно дрезгав ауспух, мнозина се обръщат след нея и малцина й се радват. Но има една място в края на Русе, където този тип автомобили изнасят истински спектакли и често това е с благотворителна цел. Последният такъв пример беше точно преди месец, когато на автополигона край ДЗС се състоя дрифт шоу, посветено на събиране на пари за лечението на малката Бела от Русе, която е в турска клиника и терапиите й са скъпи и продължителни. Това беше не само сред най-посетените събития, но и сред най-големите прояви на съпричастност и щедрост - в полза на детето, което в края август навърши три години, бяха събрани 12 050 лева.
Това е безспорен успех на инициаторите, които обаче също очакват подкрепа.
„Дойдоха хора от Силистра, Разград, Варна и Велико Търново и всичките ме питат ще организираме ли нещо подобно пак в Русе. Ние сме една група от хора, които 
ходим и караме, но няма кой да ни легализира“
коментира организаторът на дрифт фестивала Михаел Илиев. 
Общността на ентусиастите, които дрифтят и са любители на екстремните гонки с коли, могат да се събират официално на автополигона край ДЗС само на организирани прояви - като това в помощ на Бела. Иначе няма къде да карат по този начин.
Най-голямото събитие за тях е Международния тунинг фестивал, който тази година се проведе на 25 юни с професионален дрифт с препятствия и събра на полигона около 150 участници. Организатор е дружеството „Маска България“.
„Имахме огромен брой желаещи, но нямахме повече място. Ако полигонът се стопанисва правилно и се разшири, може да се превърне в чудесно място за подобен спорт. Той задължително трябва да се упражнява на обезопасен терен, а не по улиците на града“, коментира председателя на дружеството Станимир Маринов. 
За нуждата да се обособи подобно място се говори от години
Такъв терен няма не просто на територията на община Русе, а и в цяла България. А мястото би могло да се използва за културни мероприятия - например събори, национални и дори международни състезания. При това Русе вече разполага и с изявени състезатели. Те обаче посочват, че докато в България място за тях няма, в нашите съседки Румъния и Гърция има специално създадени пространства за практикуване на любимия им спорт.
„Ние имаме нужда от място, на което да тренираме легално, за да се развива спортът. По-важното е, че това трябва да се случва на терен, пригоден за нас, а не по-улиците“, коментира Йордан Младенов от Русе, който се занимава професионално с дрифт вече 3 години. 
Като състезател Йордан е участвал в редица състезания. Само за миналата година той е шампион в Румъния в клас Семи-Про, шампион в България в клас Про и клас Про-две. Тази година спечели за Русе първо място и от състезание в Сливен.
Реализирането на желанието на състезателите обаче въобще няма да е лесно. 
Има две удобни места, които биха могли да се използват
- полигонът в ДЗС и пистите на бившето летище в село Мечка.
Потърсен за мнение, председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев посочи като евентуално решение именно пистите в Мечка, които са поне 2 км дълги. Тази идея обаче беше определена като невъзможна от бившия кмет на селото Илиян Илиев, който отговори вместо излязлата по майчинство кметица на селото Мая Кьосева на въпроса на „Утро“ дали е възможно да се осъществи.
„Мястото и сега се ползва понякога нелегално, но не би било подходящо, защото собствеността му е неясна“, обясни той.
Оказва се, че 
земята там е държавна, но самата писта вероятно е частна собственост и е предложена за продан 
преди година. В момента е неясно дали вече е продадена, или сделката е в процес на довършване. Поради тези причини мястото е неподходящо. 
Полигонът край ДЗС е предпочитан от състезателите, но той е в окаяно състояние. На първо място целият трябва да бъде заграден. Желателно е да се разшири, нужно е и да се асфалтират дупките по настилката. Сградата към него също има нужда от ремонт, а тя е необходима най-малкото като складово помещение за спортистите. Всичко това обаче трябва да стане със съгласието на Русенския университет, който стопанисва съоръжението, предоставено му от Министерството на земеделието. 
„Има разговори за отдаване под наем, но те са неофициални
За целта трябва да се проведе търг и Русенският университет няма как да предостави целия полигон, защото ползва част от него. И ако полигонът се ползва, това е нелегално“, коментира помощник-ректорът на университета Венцислав Димитров.
Така проблемът навлиза в омагьосан кръг, а за да се заплете допълнително, помага и фактът, че ремонтът и стопанисването на площадката е много над финансовите възможности на спортистите.
Михаел Илиев има висококачествен, но малък автосервиз, а шампионът от Русе Йордан Младенов работи в такъв извън спортната си кариера. Само за сравнение -  председателят на сдружение „Маска България“ Станимир  Димитров казва, че минали години са се заели да почистят цялото място и това им е струвало 10 000 лева, като са получили финансова подкрепа.
Ето как се ползва мястото сега
При културни мероприятия обикновено спонсори компенсират финансовите разходи и се сключва договор с Русенския университет. Финансово това не би трябвало да е толкова тежко, защото подобни събития имат рекламна полза за университета и често той се явява като спонсор. По тази причина най-удобни за спортистите са културни и социални събития на полигона. 
При благотворителни събития организацията е по-лесна. Михаел Илиев, който стои зад организирания дрифт на 28 август в помощ на Бела споделя, че не е плащал наем. Помощ е оказана и от Община Русе, която е предоставила задължителните заграждения, които отделят публиката от автомобилите.
Всъщност спортистите получават подкрепата на кмета Пенчо Милков. „Той пожела да има място, където да спортуваме и да се спрат глупостите по улиците“, казва Михаел Илиев.
„Разговарях с момчетата с цел да се изведат гонките от улиците на града
Чрез тях стигам до хора, които по принцип не биха се вслушали в мен. За тяхната ситуация Община Русе може да проведе разговор с университета за мястото“, коментира кметът.
Логичен е въпросът защо никой не говори за полигона в посока Николово. Логичен е и отговорът - той е неподходящ за състезателните коли, защото там карат курсисти от школите за шофьори, поставят се конуси и самият път е тесен за дрифт и състезателно шофиране.
Проблемът изглежда в задънена улица, но дрифтърите не губят надежда. И всяко организирано от тях шоу доказва, че трябва да имат свой дом, а това в някакъв момент може и да наклони везните в тяхна полза.