Петък се оказа страстен ден за някои общински съветници от коалиция „БСП за България“. Причината - „Утро“ съобщи нещо, което всички са знаели - че колегата им Дилян Саманджиев е избрал да поработи в Швейцария и по тази причина е пропуснал последните заседания на Общинския съвет. Човешко е, в тази прекрасна алпийска страна плащат много, много добре и за няколко месеца там може да се изкара колкото тук за година-две, че и повече. Зависи каква е работата. 
Та 
за този избор на Саманджиев са знаели всички от колегите му общински съветници. Но не и обществеността
а той е публична фигура, полагал е клетва и е един от онези 51 избраници, чиито гласове решават най-важните въпроси за бъдещето на Русе и на гражданите му.
И когато „Утро“ го съобщи, настанаха едни вопли, едни вълнения, едни възмущения... 
Помощ!
Фалшиви новини!
Ето какво е „споделила“ /правописът е автентичен, но не е ясно на Иванова или на автора на публикацията/, както пише сайтът Русеинфо, общинската съветничка от БСП Биляна Иванова. Къде и на кого го е споделила, сайтът не уточнява, но за изданието това очевидно няма значение. И с пълно право - 
истинската журналистика задъхано гони главното в новините, а не подробностите, макар професионалните стандарти да са категорични, че детайли като този са важни
„Преди няколко месеца, когато повдигнах темата за фалшивите новини бях обвинена, че защитавам нечии лични интереси. Но ето, че пак се случва - пишат се неща, без изобщо някой да си направи труда да провери информацията, с която разполага. И резултатът е налице. Истината е, че проблемът с фалшивите новини е огромен и може да засегне всеки. Необходимо е да бъдат взети мерки. А що се отнася до читателите и слушателите на такива - приканвам всички да бъдем по-критични към информацията, която получаваме и да не я вземаме винаги за „чиста монета“.
А ето и какво написа колегата ми Дилян Саманджиев по повод тази статия /правописът си е на Саманджиев - б.р./:
„Значи, някой път тези журналисти пишат без да са попитали 
за какво иде на реч.
А именно:
Договорът ми е до края на година.
2. Фирмата, която посочват никога не се е занимавала с банкова охрана!
3. Никога не съм избирал Швейцария пред България и т. н.
4. Спазил съм всички законови норми, предвидени за посочените действия.
Питайте преди да пишете!!!“.
Значи, както издълбоко започва справедливо разгневеният временен гурбетчия в Швейцария, да видим сега къде е фалшивото и къде е фалшът.
Първо, журналистите питаха „за какво иде на реч“, както благоволява да се изрази общинският съветник, не един и двама негови колеги, включително и председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Това е ясно посочено в публикацията, която 
не се позовава на „осведомени източници“, а на реални, отговорни и уважавани хора
И тези хора потвърдиха недвусмислено това, което той самият е написал в профила си във фейсбук: „Работи в SVO Swiss Valuable Operations SA“. Нещо повече - поискал е нещо като отпуска от Общинския съвет до края на годината. Разбираемо е, оправдано е, далновидно, законно е. Освен това винаги може да си промени решението и да остане по-дълго, ако му потръгне изкусително добре в тази пуста чужбина...
Второ, фирмата, в която работи, не се занимавала с банкова охрана. Това, което прочетохме в сайта на фирмата, сочи тази дейност. Но е възможно да сме се изгубили в превода и „SVO Swiss Valuable Operations SA“ да разработва ваксини, не знаем, признаваме си този грях.
Трето, никога не бил избирал Швейцария пред България. Да припомним - не сме казали, че Саманджиев е емигрирал, а само че работи в Швейцария, а за целта трябва да отиде там, да мигрира, няма как да стане онлайн. А 
какво е избрал уважаемият общински съветник, няма да коментираме - то е очевидно
Четвърто, бил спазил всички законови норми. Точно това написахме и ние - че всичко е спазено по закон и Саманджиев продължава да си бъде общински съветник. Дали някой вижда някакъв проблем в това, или не, е друг въпрос, който не сме обсъждали.
И пак за назидателната препоръка от амвона на незаслуженото огорчение и досадата заради поредния гаф на поредните аматьори - да питаме, преди да пишем. Попитахме на посочения в официалната страница на Общинския съвет в интернет телефон за връзка със Саманджиев. Гласът, който отговори и който много приличаше на неговия, но явно не е бил, отвърна „Сгрешили сте номера!“. Номерът ли е фалшив, гласът ли - не знаем.
Номерът изглежда съвсем ясен
И все пък, нека направя две предположения.
Първото - допускам, че народният избраник Саманджиев се е подразнил не толкова от информацията, която той сам гордо е обявил във фейсбук, а повече от друго - припомнянето за бързата му политическа преориентация няколко месеца след изборите през 2019 година, скъсването му с партия „Възраждане“, на която беше общински председател, и преминаването му в групата на „БСП за България“. Но какво лошо има в това? Осъзнал е истинската си същност и е последвал вътрешния си глас. Поне на мен така ми изглежда. Впрочем 
публично каня почитаемия г-н Дилян Саманджиев да даде интервю за „Утро“
Това е възможност да каже каквото иска и да обясни изборите, решенията, разсъжденията и намеренията си.
И второто предположение. Защо не председателят на групата на „БСП за България, а точно Биляна Иванова е тръгнала пламенно да разобличава фалшивата новина на „Утро“, при положение че, както се вижда, всичко в нея е истина? 
Допускам - не ми се ще да вярвам, затова само допускам - че решението й може се дължи на факта, че от началото на септември „Утро“ два пъти писа за едно настояване на групата на СДС - така, както вестникът отразява предложенията и идеите на всички групи в Общинския съвет. Според Елеонора Николова, Станимир Станчев, Деян Недков и Иван Григоров оглавяваната от Иванова постоянна комисия за взаимодействие с гражданското общество в Общински съвет трябва да се закрие. Аргументите им са, че това е „синекурна структура“, „пощенска кутия“, постъпилите в нея сигнали на граждани „само се препредават на администрацията“, „като това в някои случаи води до недоразумения и щети“ и „за две години е разгледала три жалби“. Освен това, при успех на поредната процедура за избор на омбудсман, „тази комисия съвсем ще се обезсмисли“.
Доводите са на СДС, а „Утро“ ги е цитирал, без да ги коментира. Но е възможно и това да е подразнило някого. Пък и защо да не се даде един урок по професионализъм на тъпите журналя и да им се покаже къде им е мястото - 
всякакви екземпляри, особено кристално чистите, отдадени на неуморна денонощна служба на народа и респектиращо компетентни български политици много го обичат това
Нали след футбола, политиката и колите /има и още нещо, но не е подходящо да го назовем пред възпитана аудитория като нашата/ всички вече разбират и от медии. Съдейки по себе си, кой по-добре от знайните и незнайни „специалисти“ е наясно как стават работите!
И така, да погледнем трезво на случая „Саманджиев“ и да не смесваме фалша с фалшивите новини.
Наложително е, ако сме честни.
Но нека финалът е друг.
Още един общински съветник, известна в бранша си фигура, от друга солидна политическа сила, гледа към чужбина. Ако и той реши временно или постоянно да си пробва късмета на гурбет, ще съобщим и за него. Тогава сигурно от друга страна ще нададат фалшив вой за фалшивите новини.
Известно е, но да го кажем, защото е важно не за вестника, а за обществеността
Преди две години тези хора обещаваха в предизборните си кампании едни неща, които всички очакваме да изпълняват.
Тук.
В града си.
В общината си.
И съвсем накрая - това, с което трябваше да започна. „Утро“ не е фейсбук, не е социална мрежа, не е анонимен или полужив копи/пейст сайт, а марка с десетилетна история и традиции. Тук няма разчистване на сметки, няма лъжи, няма хейт. Проверяваме фактите и пишем истината. Когато сме били подведени или сме сгрешили - става много рядко, но се случва - честно си признаваме, извиняваме се с нужното уважение към читателите, признаваме правото на отговор на засегнатите и продължаваме напред, като се стараем да не се налага повече да се червим. И може би с това дразним най-много разни политици от малки и големи партии, самозвани академици от измислени академии, графомани със скромен багаж и мегаломански претенции, всякакви фактори, факторчета и други преходни звезди - че не успяват да купят или пречупят съвестта ни и професионалната ни чест.