Добавянето на екзотичния октопод към иначе обичайния за сладководните ни водоеми коктейл от  пиявица и уклей се отплати с примамване на огромен близо 100-килограмов сом на язовир „Баниска“. Двама рибари провеждат зрелищна и изпълнена с драматични обрати битка с чудовището от дълбините, което в края на краищата се предава и ляга на пода на лодката на покорителите си. 
За борбата, която никога няма да забрави, пред сайта на Съюза на ловците и риболовците в България разказва Ивелин Иванов - собственик на магазин за строителни материали в Бяла и запален ловец и риболовец. С пушката обикаля главно землището на село Лом Черковна, в чиято ловна дружинка членува, а с въдиците обича да ходи на Янтра, където гони сомове и може да се похвали с много успешни излети. Рекордът му това лято е 25-килограмов мустакат хищник, хванат на буй - дошла от Испания и Италия техника за улов на сом, която позволява фиксирането на стръвта дори и в течащите води на реките.
Ето какво разказва 39-годишният майстор за улова на трофейния екземпляр в язовир „Баниска“ на 11 септември:
„Досега провеждах няколко риболова на язовира и хващахме сомчета, но докъм 7-8 кг. По-голям нямаше. Този път влязохме с колегата Недко Сапунджиев към 18 часа с лодката и отново заложихме на кльонка. За около 2 часа хванахме две дребни сомчета. Даже си казахме, че май пак дребосъци ще ни досаждат. Някъде към 20 часа видях на сонара, че нещо голямо се вдигна от дъното. Водех стръвта на шестия метър, а там дълбочината беше 8 метра. Подавах комбинация от октопод, с добавка от пиявица и уклей на куките. Само че сянката внезапно изчезна. Колегата удари още няколко пъти с кльонка и отново го вдигна. Този път захапа директно, без никакви задръжки. Така потегли, че ни повлече масивната лодка на буксир.
Битката беше изключително трудна и продължителна. Стъмни се напълно, а рибата не се вдига от дъното. Някъде около два часа неистови усилия, докато я вдигнем. Като видяхме какво туловище има, буквално онемяхме, но все пак запазихме самообладание и след много перипетии прехвърлихме сома на борда на лодката. Едва на следващото утро го измерихме - тежеше 94 кг.
Ползвах прът за тролинг 2,10 м с масивна макара „Оsako“ и плетено влакно 0,70 мм. Въдицата ми се оказа много здрава, щом издържа на всичките върховни усилия“.
Язовир „Баниска“, който от години е познат като обект на мощната русенска фирма „Ел“, е известен с добрите си рибни запаси. Масовият любителски риболов там обаче е забранен и за обикновени въдичари замятането на въдици е невъзможно.