Общопрактикуващият лекар д-р Айдън Джиниев и белодробната болница получиха вчера подписани от служебния здравен министър Стойчо Кацаров грамоти за съществения им принос във ваксинационната кампания срещу Ковид-19. Д-р Джиниев, чиято практика в „Медицински център 1“ е една от най-големите в Русе, е направил 1837 имунизации, а здравното заведение е осигурило 9791 дози на желаещите да защитят себе си и близките си от вируса.   
Д-р Джиниев получи грамотата си от и.д. директор на РЗИ д-р Искра Генева, а това на Белодробната болница бе връчено на управителя й д-р Светослав Дачев от зам. областния управител Синан Хебибов. Церемонията бе съпроводена от минута мълчание в памет на медиците, които загубиха живота си от коронавирус, докато лекуват заболелите си от коварната инфекция пациенти.
Двамата лекари бяха категорични, че до възможно най-широк кръг хора трябва да стигне обективна и честна информация за ползата от ваксините. В момента установените с научни изследвания факти трябва да се борят с всякакви родени в интернет и разпространявани от фейсбук небивалици, които с агресивността и плашещите си твърдения са в състояние да разколебаят и интелигентни и мислещи хора.
„Наблюдава се информационно замърсяване, което пречи за вземане на решение за имунизация“, синтезира ситуацията д-р Джиниев. „Поели сме по правилния път и ваксинацията е единствената възможност за справяне с пандемията“, заяви обаче с оптимизъм той.
„Процентът на ваксинираните, които се разболяват, е изключително нисък“, посочи д-р Дачев.
Пред БНР управителят на Белодробната болница изрази тревога, че той и колегите му отчитат всеки ден поне по един случай на дете, заразено с коронавирус, и това се оказва трайна тенденция за тази вълна на епидемията. Друга тревожна тенденция е спадането на възрастта на заболелите деца. 
„На първата вълна нямаше нито едно дете. Април тази година започнаха да се появяват деца, които напълниха Детско отделение. Сега няма ден да нямаме семейство с деца с ковид, просто е ежедневие“, каза управителят на Белодробната болница д-р Светослав Дачев, чиито очаквания са ситуацията да се усложни заради събирането на децата в класните стаи.
Поставените до момента ваксини в Русенска област са 69 763, а със завършен имунизационен цикъл са 35 163 души. Цифрите показват, че процесът върви трудно и мудно, въпреки усилията на здравните власти да популяризират предпазващия ефект на ваксините.