Брадатата агама Мишо прави компания на костенурки и змии-удушвачи в Русенския екомузей. Животинчето е вид гущер и в естествената си среда обитава разнообразни пустинни и полупустинни територии в Австралия, но е предпочитан за отглеждане като домашен любимец. Агамата е само един от обитателите на Центъра за преразпределение на домашни любимци към Русенския екомузей, който съществува вече над 10 години. В него постъпват екзотични видове животни, които са били домашни любимци, но поради една или друга причина техните стопани не могат да се грижат повече за тях.
Целта на услугата е да не се пускат екзотични видове в природата, защото могат да нарушат естествените местообитания на местната фауна и да се превърнат в инвазивни. Такива например са червенобузите и жълтобузи костенурки, с които центърът разполага.
„Специално за червенобузите костенурки знаем, че въздействат върху земноводни влечуги, риби и нашите местни костенурки - например обикновената блатна костенурка“, разказва Красимир Киров от Русенския екомузей.
По думите му, в езерото в лесопарка „Липник“ край Русе могат да се видят червенобузи костенурки с различни размери, което показва, че този вид добре се размножава и изместват местния вид, като в един момент има опасност той да изчезне. Той добави, че центърът е обменен, т.е. приемат, но и дават животни за домашни любимци, като целта е да не попаднат в дивата природа.
„Хора, които живеят в близките села край Русе и имат двор с езеро, през лятото взимат част от костенурките. Те живеят при тях, а през зимата, когато не могат да се грижат за тях, отново ги връщат, т.е. тече един постоянен обмен. Подписват и съответния документ, че тези животни няма да влязат в дивата природа“, разказа още Красимир Киров.
Екомузеят притежава и една от най-богатите колекции на змии от вида боа-удушвач. Те са с различни вариации на окраските. Отглеждат се при условия, отговарящи на всички изисквания съгласно закона за биологичното разнообразие, и за тях се полагат ежедневни грижи.
„Това е колекция, притежавана от човек, който ги е размножавал с цел търговия. Тъй като поради здравословни причини се е отказал, търсеше начин как да отидат на добро място, за да може хората да се насладят на тези красиви животни“, разказа Красимир Киров.
Капацитетът на центъра е почти 100 процента запълнен.
„Когато има нужда, ние можем да помогнем - най-малкото за временно съхранение, но всеки човек трябва много добре да прецени, преди да си вземе домашен любимец, може ли да се грижи за него, защото грижата буквално е като за едно дете, и може ли да създаде подходящи условия за избрания от него вид животно за домашен любимец“ препоръчва Красимир Киров.