Цонка Христова вчера отново влезе в директорския кабинет на природен парк „Русенски Лом“. Това стана, след като в предпоследния ден на август тя убедително спечели конкурса, обявен от Изпълнителната агенция по горите за вакантното от години място. Всъщност постът е без титуляр от момента, когато от тази длъжност бе освободена самата Цонка Христова. Това стана през декември 2017 година, когато тя внезапно бе уволнена, без да бъдат посочени аргументи. 
Както „Утро“ писа, на нейно място бе назначен временно Иван Гройчев от държавното ловно стопанство „Каракуз“ в Дулово. Близо четири години „временният“ директор заемаше поста, като конкурс така и не бе обявен. Междувременно управата на природния парк се затвори за граждани и за медии и се обгърна в мълчание, като разнообразните екологични и артистични инициативи, станали емблема при предишните директори Милко Белберов и Цонка Христова, потънаха в небитието. Неотдавна на поста бе назначена Борислава Личева, отново като временно изпълняващ длъжността. 
А през юли най-накрая наистина бе обявен конкурс. Цонка Христова бе единственият кандидат за директорския пост на русенския природен парк. Междувременно тя бе спечелила друга престижна позиция - директор на национален парк „Централен Балкан“, но пред „Утро“ тогава призна, че без колебания ще се върне в Русе - в града, който обича, и на позицията, на която се чувства полезна. От вчера това вече е официален факт.