Волейболният „Дунав“ ще участва с почти изцяло подменен състав в стартиращото следващия месец първенство на Суперлигата, а новият старши треньор Пламен Христов има изключително трудната задача да навакса огромното закъснение в селекцията и да запълни дупките, останали след напускането на множество ключови състезатели.
Както „Утро“ писа, представителният мъжки тим на клуба се сбогува с Дейвид Кръстев, който отиде в шампиона „Хебър“ /Пазарджик/, треньорът Дани Милушев пък стана помощник на наставника на същия тим Камило Плачи. Борис Наков напусна заради проблеми с коленете. Заминаха си Леон Тончев, Владимир Христов, Алекс Николов, Александър Илиев и Димо Димов. Георги Чалъков и Николай Манчев, които защитаваха дунавската фланелка през изминалия сезон, вече са с екипа на „Добруджа“. Замина си и назначеният през юли наставник на отбора Петър Дочев, който дори не стъпи в Русе. Според мълвата специалистът е приел оферта от чужбина.
От стария отбор в „Дунав“ останаха само Симеон Добрев и Атанас Митев на поста либеро, както и посрещачите Ангел Павлов и Христо Костов. 
В тази тежка ситуация клубът назначи за старши треньор опитния Пламен Христов, водил „Левски“ (София), „Нефтохимик“ (Бургас), „Добруджа 07“ (Добрич), както и гръцките АЕК (Атина) и „Орестиада“. Вчера той съобщи за „Утро“, че отборът има вече първи нови попълнения. От „Пирин“ (Разлог) в тима идват Стилян Асенов и Стивън Димитров. „Дунав“ ще разчита и на Георги Георгиев, играл за последно в САЩ, както и на младия Даниел Димитров, продукт на войлейболната академия „Стойчев-Казийски“.
„Селекцията е отворена, чакаме още някои играчи, изпробваме и няколко млади момчета с качества да играят в първия отбор“, каза Христов.
На 8-10 откомври тимът ще участва в тренировъчен турнир в Добрич, а първенството започва на 23 октомври. Вчера от клуба съобщиха, че Красимир Миронов ще продължи като помощник треньор на мъжкия състав, както и като треньор в ДЮШ. Давид Димитров ще се грижи за здравето на състезателите като кинезитерапевт, а Данко Тонев ще бъде скаут и ще подготвя разузнаване на съперниците.
Предвид късно започналата селекция и необходимостта отборът да се сработва в движение, голямата цел, която си поставя ВК „Дунав“ през идващия сезон е да запази мястото си в Суперлигата. Тази задача ще е по-трудна заради новия формат на Суперлигата, от която изпадат три отбора. Отборите от 13-о до 16-о място в класирането играят всеки срещу всеки на разменено гостуване със зачитане до момента на точковият актив. Заелият тринадесето място се спасява, 14-и, 15-и и 16-ти изпадат във втората група - Висшата лига. форматът на Суперлигата за сезон 2022/2023 ще бъде намален до 14 отбора. За по-следаваща година редуцирането ще продължи и ще останат 12 отбора.