Инициираният от ВМРО избор на обществен посредник и искането на СДС за закриване на комисията по взаимодействие с гражданското общество ще бъдат разгледани на следващата общинска сесия.
За омбудсман ще се състезават четиримата вече известни кандидати - Милена Цонева-Георгиева, Ина Райчева-Цонева, Мариян Димитров и Валентин Димитров. Изборът ще бъде таен. Остава изискването постът да се заеме само при събиране на 34 гласа от някой от кандидатите. Процедурата вече е провеждана 4 пъти без успех от 2013 година.
В същото време СДС настоява, че евентуално избраната нова фигура ще дублира и обезсмисли комисията за връзки с гражданското общество, която сега играе същата роля и за две години е разгледала три жалби.
„Това е една куха структура, тя е идея на кмета, а комисиите на Общинския съвет са си негова работа. Тази конкретна комисия обаче е ненужна, тя разглежда жалби и оплаквания, а няма реални правомощия за решението им“, коментира Елеонора Николова и бе подкрепена от председателя на групата на ГЕРБ Бедрос Пехливанян.
Зам.-председателят на Общинския съвет Деница Иванова /БСП/ обаче определи предложението за закриване на комисията като персонална атака към нейния председател Биляна Кирилова /БСП/, която е в отпуск по майчинство.
Кметът Пенчо Милков също защити комисията, като заяви, че за откриването й се е консултирал с редица неправителствени организации като „Антикорупционния фонд“, „Трансперънси Интернешънъл“ и др.