„Никой не полива и не подрязва засадените дървета. Отсичат се дървета, които не са изгнили. За новозасадените фиданки пък липсва поддръжка. В града е пълно с такива дръвчета, които не са се хванали и просто са изоставени. Мисля, че трябва да се направи нещо“, сигнализира гражданин във вестник „Утро“, след като на бул.“Липник“ са отрязани два на пръв поглед напълно здрави ореха.
Такива сигнали има и от други части на града. Един от последните е от улица „Антим“ и е идентичен - по неизвестни причини са повалени напълно здрави дървета. На въпроса към работниците защо се случва това, отговорът бил „Има си началници, питайте тях“.
Русе може да се похвали, че е един от зелените градове с повече от 60 000 картотекирани дървета. И това богатство иска грижи и поддръжка. Засаждането е само началото на един дългогодишен процес, обикновено за поколения напред. 
Състоянието на дърветата и зелените площи в града засяга всички
дори и тези, които нямат отношение към темата. Защото това е въпрос не само на естетика, а и на екология, на чист въздух, от който толкова много се нуждаем. Точно това води до гневни граждански протести, когато верижните триони премахват без никаква видима причина здраво дърво. И тогава хората започват да търсят невидими причини за това. А в епохата на конспирации, раздухвани мощно от социалните мрежи, това е доста лесна задача. Масло в този огън налива фактът, че в същото време на различни места в града могат да се видят мъртви дървета - без листа, с почерняла кора и изсъхнали клони. Те особено бият на очи в Парка на младежта, но не само там - последните сигнали са за болни кестени и чинари в градинката на площад „Александър Батенберг“.
„Основното озеленяване на улиците и градините в Русе се е извършило през 60-те и 70-те години на миналия век
Сега тази растителност застарява и умира и това се случва почти едновременно на много места. Ежедневно постъпват сигнали и жалби за проблеми с трайната растителност. Поради тази причина има забавяне, като приоритетно се обработват тези дървета, които представляват потенциална опасност“, казва в становището си по въпроса общинската администрация. 
Ето какви са правилата.
При сигнал за необходимост от отсичане на дърво или подрязване на клони, се изпълнява процедура, която не изглежда никак кратка. Първо 
с него се заема ландшафтен архитект, който изготвя експертно становище
Извършва се проверка на място и се сравнява състоянието на дървото или дърветата с описаното в Паспортизацията на зелените площи. Описва се всяко взето решение. На финала становището се утвърждава от зам.-кмета по комунални дейности Димитър Недев, а самото отстраняване на дървото и подрязването на клони се извършва от ДЗЗД „Консорциум Паркстрой“. 
Да уточним - това не е общинското предприятие „Паркстрой“, а сдружение между две частни фирми - „Инфрабулпак“ ЕООД и „Вектор“ ЕООД.
Съществува и ред за спешно извършване на тези дейности, който се отнася за сигнали към телефон 112 и Община Русе. Става дума за спешни случаи като паднали дървета и клони върху сгради, автомобили и пътища, прогресивно накланящи се дървета, висящи клони и др. потенциални опасности. При тези случаи проблемът се констатира и се решава на място.
И как все пак се случва дървета, които изглеждат напълно здрави, да бъдат отрязани
Общинска администрация твърди, че това се прави от специалисти на база външни белези, но напомня, че това не е точна наука: „Не съществува методика, която точно да определя дали едно дърво е болно, до каква степен е опасно и при какви обстоятелства може да предизвика инцидент“. Няма съмнение, че това е точно така. Но през годините има немалко случаи, когато са премахвани очевидно здрави дървета. Защо? Отговорът винаги е сходен с цитирания по-горе - „Има си началници, питайте тях“.
За възстановяването на отстранените дървета също има обстойна процедура и става по годишен план.
Често на местата на отрязаните дървета не се засаждат нови, а обяснението за това е, че „голяма част от улично-алейната растителност е засадена в миналото на терен, който не отговаря на съвременните изисквания на Закона за устройство на територията“. 
На сигнала за изсъхналите фиданки по бул.“Липник“ /посадени през 2019 година/ Общината отвърна, че са предвидени за подмяна в програмата за сезон 2021-2022 година.
Като тях обаче се откриват и на други места в Русе. 
„На места, където жегата не може да се търпи, дърветата са изсъхнали. Например 
дръвчетата, засадени срещу училището „Христо Ботев“, изсъхнаха, понеже не ги поливаха
Храстите там също съхнат поради тази причина“, се оплака гражданка в социалните мрежи.
„Оцеляването на младите фиданки зависи от качество на посадъчния материал и интензивността на поддържане. Интензивността на поддържане /най-вече интензивността на поливане/ е в отговорността на фирмите, ангажирани с поддържане на зелената система на Русе и контрола от общинските служби“, казва по въпроса администрацията. 
Поддържащата фирма е „Вектор“ ЕООД от „Консорциум Паркстрой“. 
Трудно е и засаждането на нови дървета от граждани, например пред блока
Първо трябва да бъде уточнено какво да бъде дървото и къде може и не може да бъде засадено, както и кога. Често това води до тромава кореспонденция. Нужно е отново становище от ландшафтен архитект и винаги съществува и възможността граждани да не получат одобрение от Общината, която има друг залесителен план. 
Този въпрос беше повдигнат на заседанието на Общинският съвет през май от съветника Траян Тотев от ВМРО, който отправи питане до администрацията има ли възможност процесът да бъде улеснен. Неговата идея е създаването на карта за залесяване на града, в която да е посочено ясно къде може да бъде засадено дърво и кои видове са подходящи.
„Говорих с администрацията и срещнах различни мнения по въпроса, затова и не съм внесъл такова предложение“, коментира Траян Тотев. 
По темата зам.-кметът Димитър Недев уточни, че въпросът за местоположението на дърветата се разработва в ГИС системата /Географска информационна система/, която ще бъде готова след две години. 
Пред вестник „Утро“ той коментира, че идеята на Траян Тотев е неосъществима.
„Това е малко популизъм, 
няма как да се направи такава карта
ГИС системата е различна, но в нея ще се визуализира мястото на тези дървета и подходящо ли е. Например не всички дървета са поставени коректно, защото има тротоари с разстояние по-малко от 2 метра, а на тях засадено дърво. Това просто не е правилно“, посочи Недев и даде за пример дървета по тротоара на бул.“Съединение“ срещу Парка на възрожденците. 
Наред с това съобщи и новина - заради климатичните промени, които бавно, но неумолимо убиват основно иглолистните дървета, но не само тях, е планирано разнообразяването на дървесните видове в Русе. „Планирали сме да засадим и малко по-интересни, нови видове, но все още не искаме да издаваме“, каза Димитър Недев.