Шест от осемте кандидати за мегапоръчката за проектиране и изграждане в Русе на инсталация за анаеробно разграждане на биоразградими отпадъци са отстранени, научи „Утро“. Оценяващата комисия е намерила несъответствия с поставените изисквания в офертите на ДЗЗД „ВТЕ Русе“, ДЗЗД „Биогаз Русе 2021“, ДЗЗД „Гесима Груп“, Обединение „Русе Анаеробна Инсталация 2021“ и ДЗЗД „Органика Биотех“. От състезанието отпада и „Строително-Предприемачески холдинг“, което според разпространения преди време от сдружение „Спаси Русе“ анонимен сигнал е получило вътрешна информация от офертите благодарение на свързан с дружеството човек от комисията.

Поне на този етап изглежда, че тази вътрешна информация, ако изобщо я е имало, не е помогнала на холдинга да изпревари конкуренцията. Конкретните аргументи за отстраняването на шестте кандидати не се оповестяват, така че точните причини за отпадането на един или друг кандидат не са ясни. 
Така на финалната права в състезанието за мегапоръчката на стойност над 23 млн. лева остават само „Балканика Енержи“ АД, София, и Консорциум „Анаеробна инсталация“, в който влизат „Пътстрой-Варна“ ЕООД и германската „Мюлер Абфалпроектe“. Офертата на „Балканика Енержи“, която спечели и обществената поръчка за изграждане на анаеробна инсталация в Бургас, е за 23 131 000 лева. Консорциум „Анаеробна инсталация“ иска 23 171 324 лева. Преди да се премине към окончателния избор обаче, трябва да се изчака срокът за обжалване и да се разбере дали някой от отстранението ще оспорва решението в Комисията за защита на конкуренцията - нещо, което изглежда много вероятно. 
Инсталацията за анаеробно разграждане на биоразградими отпадъци ще се намира по пътя за Николово до регионалното депо за отпадъци и ще преработва и боклука на общините Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан. Тя трябва да преработва 17 845 тона отпадъци годишно. На оползотворяване ще подлежат хартия и картон, хранителни, зелени и градински отпадъци. Изграждането на съоръжението трябва да завърши до 840 дни, т.е. за две години и 4 месеца.