Битката за място на Световното първенство в Европа навлезе в решителната си фаза. Остават още два квалификационни прозореца в зона УЕФА, в които ще бъдат определени 10 от 13-те участника на Мондиал 2022 от Стария континент. Клубният сезон ще спре през октомври и ноември, но почитателите на футболните прогнози няма да бъдат лишени от възможности за залози в sesame online, тъй като точно в тези паузи на вътрешните първенства ще се стигне до кулминацията в мачовете на националните отбори в рамките на този цикъл.

Само първите отбори в групите се класират директно за Световното

Регламентът е жесток за участниците, като само победителят във всеки от квалификационните потоци получава квота за шампионата в Катар. Второто място в групата също има своята стойност - то носи участие в плейофите за останалите 3 места за зона УЕФА, които ще се проведат през пролетта на 2022 г. Към десетте подгласника ще се присъединят и двата най-добре класирали се отбора в Лигата на нациите през есента на 2020-та, останали извън първите две позиции в своята група.

Някои от фаворитите могат вече на практика да се чувстват сигурни за своето присъствие на първото есенно-зимно Световно - първенството в Катар ще се проведе през ноември-декември следващата година. Шампионът на планетата Франция записа две равенства през септември срещу Украйни и срещу Босна и Херцеговина, но има огромна преднина от 7 точки пред конкурентите си в група D. Европейският шампион Италия също води убедително в “нашата” група - въпреки допусна реми срещу България у дома, а след това и нулево реми при визитата на Швейцария, “скуадра адзура” е с 6 точки аванс пред “кръстоносците”, които са втори. Доста убедително води и Белгия в група Е, където дръпна вече с 9 точки пред Чехия и Уелс.

Изумително се представя в тези квалификации отборът на Дания. “Червеният динамит” е перфектен в група F с 6 победи от 6 мача и голова разлика 22-0. Изглежда невероятно полуфиналистът от Евро 2020 да бъде настигнат от Шотландия, Израел или Австрия. С условности можем да поставим в групата на сигурните участници и Англия. Победната серия на “Трите лъва” беше спряна при визитата в Полша, но тимът на Саутгейт продължава да води уверено в група I. Преднината пред втория е само 4 точки, но все пак говорим за Албания, която гостува на Острова в последния прозорец от квалификациите.

“Фуриите” и “лалетата” ще се борят до последно за квотата

Ако приемем, че пет от европейските финалисти са що-годе ясни, то в останалите 5 групи ситуацията изобщо не е разрешена. В група А Португалия води, но Сърбия изостава само на две точки. Испания е лидер в своя поток, но изигра два мача повече от Швеция, като загуби гостуването на “тре крунур”. Скандинавският тим не е загубил и точка до момента, като има шанс да измести “Ла фурия роха” от първото място, ако не допусне поражение при визитата на Иберийския полуостров. Нидерландия впечатли с разгрома над Турция с 6:1, но има равен актив на върха в група G с Норвегия - по 13 т. Същата е ситуацията в двубоя за върха между Хърватия и Русия. Германия стартира успешно при новия селекционер и може да влезе в списъка на сигурните участници, ако през октомври победи и Румъния. От големите сили в Европа изглежда, че “фуриите” и “лалетата” ще водят битка до последно за директна квота за Мондиал 22.