От вторник на заведение до 23 часа, сватбите до 60 гости на открито. Скоро може разхлабване, ако се спазват, обеща Кацаров.

Малките ученици от 1-и до 4-и клас все пак ще трябва да носят маски, докато са в сградата на училището. Това обаче ще се прави само в междучасията, когато се срещат с деца от друга паралелка.

Тази промяна в първоначалните намерения на образователното ведомство обяви в неделя министър Николай Денков.

Досега маските не се предвиждаше да са задължителни по никакъв начин за малките ученици.

“Родителите, които искат детето им да е с маска в клас, няма да има проблем да я носи”, каза Денков пред Нова нюз.

Затваряне на училищата няма да се налага за цялата страна, а само в отделни райони, добави министърът.

“Ние следим дали има локален проблем в дадено училище – ако има 10% отсъстващи по причини, свързани COVID-19, или ако има едно разболяло се дете – трябва да се затвори паралелката, но това пак не засяга цялото училище и цялата област”, каза Денков.

С обещание за скорошно разхлабване на противоепидемичните мерки, ако се спазват стриктно, влизат в сила новите ограничения от днес.

От полунощ на 7 септември заведенията могат да работят от 6 сутринта до 23 часа вечер, а нощните барове и дискотеки са забранени. Казината и игралните зали също остават отворени до 23 ч, със задължително условие до 6 човека на маса и разстояние от 1,5 м между столовете. На частни тържества, като сватби и кръщенета, ще могат да се канят до 30 гости на закрито и до 60 на открито. Фитнесите и спортните зали работят на 30%. Музикалните и танцовите школи могат да бъдат посещавани от максимум 10 човека.

Училищата и детските градини са единствената обществена сфера, в която не са въведени нови ограничения. Учениците ще се обучават присъствено, а не онлайн. Не се предвижда затваряне на училища дори в областите, които са в тъмночервената зона. За разлика от тях

детските клубове и центрове се затварят

Школите и езиковите центрове обаче няма да затварят врати, но ще работят с до 10 души при спазване на всички противоепидемични мерки.

Семинари, конгреси, изпити и конкурси се провеждат при капацитет 30% и до 30 участници в помещение.

Забранени са колективните спортове, както и провеждането на тиймбилдинги.

Кина, театри, концерти и циркове се пълнят наполовина. А в галерии и музеи се допуска по един човек на 8 кв. м.

По думите на здравния министър въведените мерки стимулират процеса на ваксиниране. Една от включените в заповедта позволява отпадане на всички ограничения. Това може да се случи при осигуряване на напълно ваксиниран или преболедувал персонал и допускане само на такива посетители.

Облекчението за ваксинирани важи за кина, театри, музеи,

галерии, школи, фитнеси и спортни зали, но не и за заведенията. За тях облекчението е, че при 100% имунизирани персонал и клиенти ще могат да работят с пълния си капацитет, но отново до 23 часа.

Влизащите в сила от днес мерки срещу COVID-19 са достатъчни и съответстват на ситуацията, заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред БНР.

По думите на служебния здравен министър при стриктно спазване на мерките те могат да бъдат преждевременно облекчени. В противен случай обаче можело да се наложи въвеждането и на по-строги.

“Целта на мерките е да намалим натиска върху болниците и да избегнем претоварването на лекари, сестри, санитари, които работят с ковид болни, за да не се стигне до грозните ситуации от миналата година, когато имаше умиращи болни пред входа на болниците, защото няма къде да бъдат приети”, добави още д-р Стойчо Кацаров пред Българското национално радио.

Потивоепидемичните мерки предизвикаха остри реакции у ресторантьори, хотелиери, управители и работещи в казина, игрални зали, фитнес салони, танцови школи. Още преди да влязат в сила, хиляди засегнати излязоха на протести в цялата страна.

Шествия с лозунги “Ваксината е личен избор, не условие за работа”, “COVID-19 няма работно време”, “Искаме да работим” преминаха през Пловдив, Русе, Велико Търново и други градове в страната. Като ресторантьорите заплашиха, че ще бойкотират мерките.

Към протестите от днес трябва да се присъединят и транспортни фирми.