Многочасовото чакане за преминаване на границата без храна, вода и санитарни помещения и новите условия за влизане в Румъния предизвикаха вчера затваряне на Дунав мост от протестиращи шофьори и транспортни фирми.
„Причината за недоволството са големите опашки на граничния пункт и изискването от румънската страна шофьорите на камиони да имат отрицателен PCR-тест или да са ваксинирани срещу коронавирус“, обясни Мариета Иванова, управител на транспортна фирма и член на Националното сдружение на малките и средни превозвачи.
По думите й средно по осем-девет часа се изчаква, за да се премине границата, а изискването за тест или ваксина допълнително забавя процеса.
„Шофьорите не искат да се ваксинират, защото това е личен избор. Отделно водачите на камиони си стоят в кабините и нямат контакт с други хора. Не трябва да има изискване за негативен PCR-тест или задължителна ваксинация“, каза Иванова.
„Управителят на транспортната фирма плаща PCR-тестовете на шофьорите. Това е допълнителен разход. Не съм ваксиниран и нямам желание“, обясни Пламен Памуков, който е собственик на камиони.
„Ваксинирането е личен избор. Например мъжът ми е имунизиран, но аз не съм. Основният проблем са огромните опашки по границите. В момента е хаос“, каза Наталия Венкова, управител на фирма с 10 камиона и 13 шофьори. 
По думите й само двама от водачите са ваксинирани, а друг е преболедувал.
Според Иванова и Памуков няма добра организация на граничния пункт.
„Нужни са повече служители на митницата и на Гранична полиция, които да работят на пункта. България и Румъния трябва да решат този проблем. Това е въпрос на воля“, казаха превозвачите.
По думите на Иванова така страдат и много индустрии, чиято стока не може да бъде изнесена.
„Тези опашки от камиони при Русе са и своеобразна хуманитарна криза. Шофьорите нямат условия, докато чакат - нямат вода, нямат храна, както и тоалетни“, обясни Иванова.
По думите на Пламен Стоянов, собственик на камион, трябва да се въведе „зелен“ коридор за движението на тежкотоварни превозни средства от Европейския съюз и това ще намали опашките. По думите му от шофьорите на камиони извън Европейския съюз на границата се искат допълнителни документи, което бави и останалите превозвачи.  
Исканията на превозвачите са изпратени до министрите на транспорта и на здравеопазването и до агенция „Митници“.         

Българинов: Румъния е категорична
за имунизациите и PCR тестовете

Разговарях с префекта на Гюргево и с председателя на Окръжния съвет там, обясниха ми, че изискването за PCR тест или имунизация при влизане в Румъния няма как да отпадне. Това заяви вчера областният управител Борислав Българинов, който се срещна с представител на протестиращите превозвачи.
Работим активно в последните три месеца за разрешаване на проблема с опашките на Дунав мост. До края на годината ще бъде възстановена фериботната връзка между Русе и Гюргево, която ще поема по около 200 камиона на денонощие. До месец ще бъде готов и буферният паркинг в района на граничния пункт за около 100-120 тира. Така камионите няма да се редят на опашка между Мартен и Русе, което създава проблеми за движението. Работи се активно следващият мост, който ще бъде построен над река Дунав между България и Румъния, да бъде при Русе, каза още Българинов.
Областният управител заяви, че исканията на протестиращите ще бъдат изпратени до Министерския съвет. По думите му има възможност за промяна и в организацията при обработването на преминаващите камиони през граничния пункт.