Жалба, постъпила вчера сутринта, в последния възможен ден за обжалване на обществената поръчка за избор на изпълнител на строежа на нова детска градина, ще забави строителството. Това съобщи зам.-кметът Магдалина Илиева. Според нея оспорването създава голям проблем, тъй като има срокове, които трябва да се спазят, а всяко протакане на процедурите води до отлагане на началото на строителните работи. 
Става въпрос за новата сграда на детска градина „Радост“, обясни зам.-кметът Енчо Енчев. Имаме готовност да настаним децата, които в момента посещават старата сграда, да бъдат разпределени в помещения в три други русенски градини - „Детелина“, „Чучулига“ и „Иглика“, каза той и обясни, че родителите сами са избрали тези варианти. След като засега започването на строителните дейности се отлага, преместването също засега се отменя. Но ситуацията наистина е притеснителна, тъй като до декември 2023 година новата детска градина трябва да е готова, каза Енчев. 
А Магдалина Илиева съобщи и за друг проблем. Той е свързан с обявената обществена поръчка за изпълнител на строежа на новия корпус на средно училище „Васил Левски“. След като не се явил нито един кандидат, била отправена покана към определени изпълнители, но отново не била получена нито една оферта. Утре /днес - б.а./ ще обявим нова обществена поръчка с нов бюджет, който ще бъде с около 20 на сто по-висок от предишния, каза Илиева. Според нея липсата на интерес към строителната задача е свързана с непрекъснатото вдигане на цените на строителните материали в последните няколко месеца. Не е ясно и докога ще продължи това, затова предполагаме, че тази нестабилност на цените и несигурността спират подаването на оферти от евентуални изпълнители, коментира Илиева. 
Към това Енчо Енчев добави още една спънка. На 20 юли в Общината получили писмо от Министерството на младежта и спорта с една добра и една лоша новина. От ведомството съобщавали, че проектът за изграждане на физкултурен салон в основно училище „Иван Вазов“ е одобрен. Но министерството не разполагало със заявената в одобрения проект сума - 214 340.80 лв., тъй като... средствата в бюджета на ММС били изчерпани. Как така по средата на годината едно министерство е останало без средства - това не става ясно от писмото, коментира озадачен зам.-кметът Енчев.