Клонът на „Ислямска държава“ в Афганистан пое отговорност за двете експлозии на летището в Кабул, в резултат на които загинаха най-малко 60 цивилни и 13 американски военни.

Формированието, познато с името „Ислямска държава-провинция Корасан“ обяви, че негова основна мишена са били именно силите на САЩ и афганистанските им съюзници, пише „Гардиън“.

В изявлението според „Асошиейтед прес“ се съдържа и снимка, на която е един от атентаторите. Изображението показва предполагаемия нападател, застанал с експлозивен флаг пред флага на ИД с черна кърпа, покриваща лицето му, така че само очите му да бъдат видими. Името му е Абдул ал-Логари и то подсказва, че вероятно е с афганистански произход.

От групировката съобщават още, че мъжът е успял да премине през контролните пунктове на талибаните и да застане на около 5 метра от група американски военни, преводачи и съмишленици, преди да използва детонатора на експлозива. Има и загинали талибани.

За американските военни това е най-смъртоносният ден от 6 август 2011 година насам. Двете експлозии се случиха на метри една от друга – близо до хотел „Барон“ и на един от гейтовете на летището „Хамид Карзай“, където през последната седмица хиляди чуждестранни и местни граждани се струпват, за да напуснат Афганистан.

Информацията за двамата нападатели бе потвърдена и от генерала на Централното командване на САЩ, Кенет Макензи. Страната му е влязла в контакт с талибаните за засилване на сигурността около летището и увеличаване на кордона около него.