Цонка Христова е единственият кандидат за длъжността директор на природен парк „Русенски Лом“. В понеделник тя ще се яви на събеседването в сградата на Изпълнителната агенция по горите в София. 
Конкурсът за директорското място на един от най-атрактивните природни паркове бе обявен в началото на юли, след като в продължение на 5 години паркът нямаше титулярен директор. Това се случи, след като през декември 2017 година тогавашният директор - Цонка Христова, бе уволнена без ясни аргументи. На нейно място бе назначен Иван Гройчев, който дойде от държавното ловно стопанство „Каракуз“ в Дулово. След като три години не бе обявяван конкурс, Гройчев бе сменен с Борислава Личева, отново с формулировката „временно изпълняващ длъжността до конкурс“. На неколкократните запитвания от „Утро“ до Агенцията по горите кога все пак ще бъде обявен конкурс за титулярен директор, отговор не бе даден. 
Цонка Христова е работила 21 години в природен парк „Русенски Лом“, през 2013 година спечели конкурс и стана директор на парка. В момента тя е директор на Национален парк „Централен Балкан“. Много бих искала да се върна отново в Русе и в парка „Русенски Лом“, каза вчера специално за „Утро“ единствената кандидатка за шефското място.