Николай Младенов се присъединява към Института по близкоизточна политика във Вашингтон. Това съобщиха в свое изявление от организацията. За новия пост потвърди и самият Младенов в официалния си профил във Facebook.

Доскорошният специален пратеник на ООН по мирните въпроси в Близкия изток се присъединява към екип от експерти в рамките на проекта „Корет“ за арабско-израелските отношения, включващ бившия служител на Държавния департамент Давид Маковски; бившия специален асистент на Барак Обама и специален пратеник в Близкия изток Денис Рос; старши сътрудник Гаит ал-Омари, бивш съветник на палестинския екип за преговори.

„Развълнувани сме, че Николай се присъедини към Института като наш изтъкнат гостуващ член. Благодарение на своята чувствителност и креативност той е толкова рядък международен дипломат, който печели високи похвали и доверие както от израелците, така и от палестинците“, коментира изпълнителният директор на Вашингтонския институт, Робърт Сатлоф.

Институтът припомня, че кариерата на Младенов включва постове като министър на външните работи, министър на отбраната и член на Европейския парламент. През 2013 г. той бе назначен за представител на Ирак и ръководител на мисията на ООН за подпомагане на Ирак. Две години по-късно поема поста на пратеник в Близкия изток, като по време на петгодишния си мандат изиграва решаваща роля за подпомагане на потушаването на трансграничното насилие между Израел и Хамас и за идеята за преговорно решение на израелско-палестинския конфликт.

Името на Николай Младенов доскоро беше спрягано сред възможните номинации на ГЕРБ-СДС за президентските избори наесен. Самият той коментира, че не е получавал такова предложение.