И жп превозвачите търпят огромни загуби заради трайно задържащите се високи цени на електроенергията. „От юли работим на минус, само за август загубата ще бъде около 300 хиляди лева“, каза за „Утро“ управителят на „Булмаркет Рейл Карго“ Стефан Иванов. В аналогично положение се намира целият бранш.
В момента железопътните превозвачи купуват ток от свободния пазар от търговци по едногодишни договори на борсова цена плюс надценка за доставчика. На енергийната борса цената от седмици е над 180 лв. за мегаватчас, а в последните дни прескочи 210 лева. В същото време жп превозвачите са калкулирали цените на своите транспортни услуги при тарифа от 120 лв./МВтч и имат договори на тези стойности, обясни Стефан Иванов. Електроенергията формира над 30% от себестойността на транспортната услуга, което означава, че цената за крайните клиенти ще се покачи с поне 10%, обясни Стефан Иванов. Според него поскъпването на транспорта неминуемо ще повлече нагоре и инфлацията.
От Асоциацията на предприятията в железопътния превоз, в която членуват всички частни железопътни превозвачи, искат от държавата да предприеме мерки, които да гарантират нормализиране на борсовите цени на електроенергията и по-дългосрочна перспектива. Оттам са изпратили писмо за задаващата се на жп пазара криза до служебния премиер Стефан Янев, транспортния министър Георги Тодоров и енергийния Андрей Живков, както и до шефа на енергийния регулатор Иван Иванов и до председателя на парламентарната комисия по енергетика и климат Иван Хиновски. Според бранша липсата на мерки от страна на държавата по отношение на енергийната сигурност застрашават сектора и работните места на хиляди служители. В писмото се отбелязва още, че жп превозвачите у нас плащат едни от най-високите инфраструктурни такси.