Скъпият алкохол в съседна Турция засилва интереса към варенето на ракия в България от южната ни съседка. 
Пиенето там е много скъпо и често ни звънят роднини и приятели с молба да им сварим ракия и да им я изпратим, споделиха жители на русенски села с преобладаващо турско население
Най-облагодетелствани са шофьорите на турски тирове, които използват преминаването си през България, за да посетят тукашните си роднини и да се заредят с евтин алкохол. По техни думи литър ракия в Турция излизал около 100 турски лири /над 50 лева/. 
В Русе ангажирането на казан за варене на ракия струва средно около 40 лева, със собствени дърва и следене на процеса. Ако не ви се занимава с осигуряването на дърва и не ви се стои с часове край казана, можете да оставите материала и срещу 20-30 лева допълнително ще получите готов продукт. 
Специалистите съветват, след като ракията е сварена, да се вземе проба от нея и да се занесе в лаборатория, където ще измерят температура, градуси и Ph. Ако има отклонения от нормата, на място се предлагат необходимите съставки и добавки, за да може ракията да стане мека, топла и пивка.
Има и възможност за допълнителни екстри чрез добавяне на различни видове чипс, като основен е дъбовият. Всичко това - замерване, изчисления на пропорции заедно със закупуването на добавки, за да се достигне желаният вкус, градус, цвят и аромат, излиза около 15 лева. И след краткоотлежаване можете гордо да поканите гости и да им демонстрирате постижението си.