21 клиничните проби, взети от заразени с коронавирус русенци в периода 02 юли - 08 август, са дали положителен резултат за бързо разпространяващия се Делта вариант, съобщи вчера Националният център по заразни и паразитни болести.
Пак вчера във фейсбук специалисти от ВМА предупредиха, че четвъртата ковид-вълна заразява цели семейства. И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора.
Един от основните симптоми е много висока температура - до 40 градуса, която се задържа дълго време и не се влияе от антипиретици. Често срещана е и кашлица със задух. Много по-рядко се среща загубата на обоняние и вкус - едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.
До болница пациентите стигат на 6-7 ден от положителния тест. Всичко обаче зависи от имунната система на човек - при някои усложненията настъпват и по-рано - от 24 до 48 часа. Има и положителни случаи на имунизирани лица, но при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и не се стига до дихателна недостатъчност, казват още инфекционистите. И напомнят, че сега е моментът хората да се защитят, като се ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.