„Трябва да изведем автомобилния трафик от жилищните зони, защото на първо място той замърсява въздуха. Бул.“България“ вече е вътрешен път, такъв е и бул.„Тутракан“, като такъв може да се обособи и пътят към Мартен. С изграждането на магистралата Русе-Велико Търново трябва да се предвидят джобове, където да спират тежките камиони. Това е въпрос на добра организация и решението му зависи и от централната власт“. Това каза кметът на Русе Пенчо Милков на форума „Консолидиране визията за просперитета на област Русе по ключови за бъдещото й развитие въпроси“, който се проведе вчера по инициатива на областния управител Борислав Българинов. Именно на неговото предложение тирове да се подреждат по „Тутракан“ реагира Милков, според когото камионите трябва да се спират още в Стара Загора, Велико Търново и Бяла, а не да се трупат в Русе в района на моста.
Във форума участваха и народните представители Десислава Атанасова и Крум Зарков, които бяха поздравени от областния управител Борислав Българинов за проявения интерес към проблемите в Русенска област.
Трафикът на тежкотоварните автомобили и натовареното движение по пътищата бяха акцент на дискусиите. Представителите на Пътна полиция обясниха, че тежкотоварният трафик в Русенска област надхвърля капацитета на пътните артерии и това усложнява обстановката. По пътя Русе-Бяла в летния сезон минават по 8000-10 500 превозни средства на денонощие, което прави приблизително по 7 МПС на минута. 
До известна степен проблемът с тировете, изчакващи да преминат Дунав мост, ще бъде решен с изграждането на буферния паркинг в Свободна зона Русе, като се очаква той да започне да поема част от трафика от 15 септември. Алтернативно решение е и възстановяването на фериботната връзка Русе-Гюргево, която ще може да превозва по 240-280 автомобила за 24 часа. Българинов  съобщи, че е договорено цената да бъде същата като таксата на Дунав мост.
Нерешен остава и проблемът с чуждестранните нарушители по нашите пътища. Такива са турските водачи на тежкотоварни автомобили, както и колегите им от Пакистан и Иран. От тях най-трудно се събират глоби, защото са извън Европейския съюз. На румънците се издават електронни фишове, които се изпращат по адреса им в Румъния, а би трябвало да могат да бъдат санкционирани на място.
„Тази тема не може да бъде решена без намесата на централната власт и ние като народни представители ще опитаме да бъдем полезни с каквото можем. От Русе започва развитието на цяла Северна България. Важно за решението на проблемите е и част от събраните такси за преминаване на моста да остават в община Русе“, каза Крум Зарков и пое ангажимент да бъдат проведени законодателни проучвания как се решава проблемът със санкциите на чуждестранни превозвачи в други страни.