Все повече млади хора се заразяват, заболелите са на възраст от 20 до 39 години и представляват 30% от всички новорегистрирани случаи през последните две седмици. Висок остава и процентът на хоспитализация. Това съобщи на вчерашния форум и.д. директор на РЗИ д-р Искра Генева. 
„От 19 юли забелязваме нарастване на болестта. Най-често новозаболелите са се завърнали от чужбина, предимно от Русия, Нидерландия, Германия и Великобритания, или от почивка по родните курорти. Разпространението на заразата към момента е главно огнищно, тъй като става въпрос за оформяне на семейни клъстери“, каза още д-р Генева.
Тенденцията за разпространението на коронавируса в региона е възходяща и прогнозата е заболеваемостта да продължи да се повишава. 329 са новите случаи на Ковид-19 в Русенско от миналия понеделник до вчера. Излекуваните са 53, а 25 души са починали.
„Жалко е, че много хора не разбират ползата от ваксинация. Проблемът е сред ромската общност. Имаме седем медиатори, провеждаме информационни кампании, но на този етап има само 6 ваксинирани души“, уточни д-р Генева.
До вчера общо са направени 60 950 имунизации, като повторна доза са получили 29 513 русенци. На прага на новата учебна година ваксинираният непедагогически персонал в областта е близо 9%, а педагогическият приблизително 36%.