Две жени на 29 и 52-годишна възраст са новите случаи на заболели от COVID-19 на територията на област Русе. Те живеят заедно с двама от мъжете, чийто положителни резултати бяха обявени в петък (24-ти април).

Припомняме, че на семействата на тримата мъже, които се оказаха заразени с коронавирус веднага беше наложена домашна карантина за период от 14 дни. От днес двете жени са поставени под 28-дневна карантина, тъй като резултатите от PCR-тестовете им са положителни. Понастоящем те се чувстват добре и не се налага стационарно лечение. По-тежки симптоми е проявила 52-годишната жена, която в рамките на 3 – 4 дена е имала силно главоболие, диария, загуба на обоняние и вкус, като няма данни да е била с висока температура. Тя вече е в добро общо състояние, а от вчера постепенно се възстановява обонянието и вкуса й.

Важно е да се отбележи, че от началото на извънредното положение двете жени са свели до минимум социалните си контакти.

С днешните два случая общият брой на заболели от COVID-19 на територията на област Русе стана 12. Трима от тях са напълно оздравели и изписани от лечебните заведения, в които бяха лекувани, но продължават да се намират под домашна карантина за 28-дни. Другите девет души са на домашно лечение. За сега те са в добро здравословно състояние.

Отрицателна е и пробата на мъжа, който се е завърнал с полет от чужбина, но независимо от това той също е поставен под 14-дневна домашна карантина.

Продължава провеждането на епидемиологичното проучване на контактните лица на новозаболелите.

Към днешна дата общият брой на потвърдените случаи в страната на заразени с коронавирус е 1290, като само за последните 24 часа заболели от COVID-19 са 56 лица. В болниците на страната се намират общо 292-ма души, като 37 от тях са в интензивни отделения.