Десетина русенци излязоха в събота надвечер на площада пред Съдебната палата, за да заявят своята подкрепа към служебния министър на икономиката Кирил Петков. 
От около две седмици в създадената във Фейсбук група „Кирил Петков за министър-председател на България“ си говорим, че в светлината на все по-ожесточаващите се атаки срещу него заради канадското му гражданство може би е добре да заявим позиция не само във Фейсбук“, каза за „Утро“ русенката Христина Момчилова. „Преди дни предложих в Русе да излезем на площада - не като протест, а по-скоро като мирно демонстриране на нашето мнение. И като настояване да не се посяга на този млад човек, който показа, че нещата в България могат да се случват и по друг начин, а не само чрез грабеж и натрупване на лични богатства за сметка на хората и държавата. Когато направих моето предложение, около 4-5000 души го харесаха. Но накрая стана така, че когато вече ставаше въпрос конкретно кой ще дойде на площада, изведнъж хората спряха да реагират. В крайна сметка реших, че дори и сама да изляза, ще го направя - след като съм обявила това нещо. Затова написах няколко призива и в събота тръгнах“, разказа Момчилова, която е позната като човек с открито защитавана гражданска позиция и една от изявените екоактивистки от недалечното минало. 
На площада още дузина русенци се присъединяват към Христина Момчилова. Те вдигат разпечатаните от нея апели „Мафиоти, долу ръцете от Кирил Петков и от България!“ и за обединяване на партиите, които са за промяна на едноличния режим на управление на страната. Един от младежите, дошли на мирната демонстрация, Калоян Гецов, заявява: „В случая министърът изглежда, че върши добра работа, а определено тези, които са статуквото, са против него и се опитват да го омаскарят. Ние като граждани трябва да покажем каква е нашата воля“. 
Калоян Гецов предава на Христина Момчилова и стихотворение, посветено на Кирил Петков, написано от жителя на село Борисово Иван Кънчев. То започва с четиристишието: „Едно момче, днес приказен юнак/
изправил се срещу ламя триглава,/ а тя реве и рови, стигна чак -/
бил незаконен син на две държави!“. 
Засега няма идея съботната демонстрация в подкрепа на служебния министър Петков да бъде последвана от нови подобни акции. Получавам и упреци за излизането ни на площада, защото мнозина смятат, че няма нужда от такива неща, призна Христина Момчилова. Но е убедена, че с излизането в събота русенци проправят една пътека за по-нататъшни действия, ако нападките срещу такива принципни, честни и кадърни хора като Кирил Петков продължат.