На 23 февруари 1902 година в салона на новооткритото Доходно здание в Русе Русенското гимнастическо-плувателно дружество „Юнак“ прави вечеринка с програма в три части. В третата част гимнастиците представят жива картина „Обесването на Васил Левски“. Това е само един от множеството неизвестни досега документи за Апостола на българската свобода, открити от изследователката д-р Веселина Антонова.
Тя ги представя точно 120 години след любопитното русенско събитие отново в залата на Доходното здание и в навечерието на Деня за почит на Левски. Изследванията са събрани и анализирани в книгата „Неизвестни документи от живота на Левски“ на русенското издателство „Лени-Ан“. За дискусията в Русе пристигна специално един от най-задълбочените изследователи на живота и делото на Левски - професорът по история във Великотърновския университет Пламен Павлов, председател на Фондация „Васил Левски“ и сам автор на книгата „Левски - другото име на Свободата“.
„Книгата на Веселина Антонова е важна за историята не само на Русе, но за цялата структура и динамика на Вътрешната революционна организация.
Книгата дава нова оптика за цялата дейност на Левски“,
заяви проф. Пламен Павлов.
„Изследването най-вече поправя една несправедливост или пропуск, тъй като ако погледнете досегашните издания за Левски и Русчук, ще видите спорове и колебания. А в книгата на д-р Антонова се вижда не само присъствието и активността на Левски, но и конкретните хора, с които той контактува“, добави проф. Павлов. И допълни: Това са в голямата си част хора от средната класа и нагоре. Левски е лидер на тази предприемаческа прослойка, на интелигенцията.
„Крайно време е да скъсаме решително с тези наивни, мили и трогателни щрихи, които му дават Иван Вазов и поетите на мита“, настоя проф. Павлов. И още един щрих от описанието му: „Левски винаги е бил много добре облечен, той се е представял като човек от средната класа и нагоре. Той е конспиратор, той е шпионин от световна класа!“, вълнува се професорът.
Васил Левски пътува с напълно легални документи, открива Веселина Антонова.
Ползва документи на хора, които действително съществуват и си приличат с него
В това време, когато фотографията е била рядкост, документите съдържат описание на външността на приносителя си. Дори от документите, които ползва Апостола, личат връзките му с този елитарен слой българи. Част от младежта по това време ги смята за туркофили, но те са част от плана на Левски за дълбоката конспирация, да се проникне в самата тъкан на турската държава и оттам вече да се работи за Свободата.
„За първи път установяваме, че в Държавен архив Русе се съхранява информация за идванията на Васил Левски в Русе“, заяви изследователката д-р Веселина Антонова. 
„Аз много дълго време се колебах дали имам право да го кажа
или не, но Левски около десетина пъти е минал през граничен пункт Русе. Документите, въз основа на които се позовавам, са документи за регистрация на пътувания във връзка със закон, издаден от Османската империя през 1867 г. За да ги следи по-лесно, всички поданици или чужденци са били задължени да получават такъв документ - разрешително за пътуване. В тези дневници - регистрационни книги, се записва името на човека, откъде и закъде пътува и име на негов поръчител“, обясни Веселина Антонова.
Тя изследва три тома регистри, които се съхраняват в Държавен архив Русе. Твърди, че този тип документи се намират само в русенските архиви. 
В цялостно запазени регистри
от 1867 до 1874 година всеки ден се споменават 20 000 имена
„Сред тези имена попаднах на името на Васил Иванов. Първоначално изключих всякаква възможност да е Левски - защото е точно в Русе, това е разпространено име, популярно, шансът да бъде Левски е минимален.
Но в хода на проучването се връщах многократно. И когато попаднах на Васил Иванов от Елена и поръчител Никола Живков, 1869 година септември месец, това ми даде основание по-сериозно да проучвам дали става дума за Васил Иванов Кунчев“, обясни историчката. Така тя заяви, че
Първото идване на Левски в Русе е в края на август 1867 година
Като изследовател на Панайот Хитов д-р Антонова е проучвала периода, когато четата на Панайот Хитов напуска Османската империя и се озовава в Белград. Сега тя проучва разписанието на пощенските кораби, които тръгват от Виена и пристигат в Русе. Така открива, че на 28 август 1867 Левски тръгва към Русе с параход. Разрешителното му е от 2 септември 1867-а за пътуване от Русе към Гюргево.
Защо точно в Русе идва Левски, какво прави и с кого се среща? Тези въпроси си задава Веселина Антонова в проучването на многобройните документи. И стига до името на Стоил Попов Балкански - според нея това име е познато на тесен кръг историци. Човекът бил известен като туркофил, част от администрацията на Империята. Но е родом от Калофер, последовател на идеите на Раковски и негов кореспондент от Цариград, с когото се познава от Първа българска легия. Според Никола Обретенов Стоил Попов е и кореспондент от Русе на Каравеловия вестник „Свобода“ в Букурещ, уточни д-р Антонова.
Първите вписвания в регистрите са на 2 септември и на 28 октомври 1867 г.
„Тук трябва да отбележим, че в регистрите е написано, че на 6 ноември 1867 г., т.е. 10 дни по-късно, от Русе получава разрешително за пътуване до Одеса Христо Ботев. А ден по-рано - на 5 ноември, е сватбата на Стоил Попов. Такива публични събития е лесно да бъдат използвани за срещи. Най-вероятно Левски и Ботев не се виждат в Русе, но едва ли е случайно, че идват при един и същи човек, почти по едно и също време“, каза Антонова.
Историчката добави още една хипотеза към проучванията си, продължили повече от десетилетие: че при идванията си в Русе Васил Левски отсяда в къщата на тогавашния търговец Костаки Маринович.
„Попаднах на спомени, публикувани от Георги Чендов, разказни му от внука на един от богатите русенски търговци Костаки Маринович. След дълги години на търговия в Цариград, Костаки Маринович се връща в Русе, създава семейство и си построява нова къща. Неговите потомци пазят спомен, че Левски е бил приютен в старата къща на Маринович. Тя била съборена през 30-те години на 20 век и се е намирала на сегашната ул. „Велико Търново“, обясни Антонова.
Неизвестните документи за живота на Левски бяха представени снощи в зала „Европа“ на Доходното здание от д-р Антонова и проф. Павлов. Събитието се организира от русенското дружество на Съюза на българските журналисти.