Купувачите на имоти в Русе от началото на 2021 търсят предимно по-големи апартаменти с площ от над 100 кв. м., които разполагат с 2 или 3 спални помещения.

Това споделят с Реалистимо професионални агенти на недвижими имоти в Русе.

Предпочитаните райони при избор на жилище в Русе са централните части на града, кв. Възраждане, кв. Здравец, както традиционно по-достъпни квартали като кв. Дружба 3 и кв. Родина.

Средната цена на квадратен метър на новото строителство в централните райони на Русе е над 800 евро на кв. м., като се очаква, че до края на годината цената може да достигне и 1000 евро на кв. м. Като основна причина за това се посочва поскъпването на строителните материали и инфлацията на валутите в световен мащаб.

Динамичен пазар на имоти в Русе

Забележително “горещ” е пазарът на недвижими имоти в Русе.

В сравнение с пандемичната 2020 г. Увеличението на сделките с недвижими имоти в Русе е забележителните 27 процента. За първите шест месеца от 2021 е имало 2482 сделки, което е с близо 8% повече спрямо 2019 г. Това са официални данни от Агенцията по вписванията за Русе.

Сериозно расте търсенето, а оттам и цените, отчитат агентите от града. По данни на Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитут (HCИ) в Pyce ce зaбeлязвa пoĸaчвaнe нa цените нa жилищни имоти c 5,3% пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2021 гoдинa.

Много Русенци избират да публикуват имотите си за продажба именно през тази година заради повишеното търсене и по-високи цени.

За платформата Реалистимо

Новият сайт за недвижими имоти Реалистимо стартира в Русе. За първи път търсещите имоти ще разполагат с  подробна информация и изобилие от варианти при избора си на потенциално ново жилище.

Частни лица могат да публикуват собствени апартаменти и къщи за продажба и наем. По-добрите Русенски агенции вече са са публикували портфолиото си от предлагани жилищни имоти в платформата.