В днешно време стига да искаш, можеш да си намериш основна или допълнителна работа, която да практикуваш от уюта на своя дом. Това е много актуално не само заради пандемията, която определя живота ни през последните две години, но и заради мнозина, които няма как да излизат от дома, за да ходят на работа 8 часа. Такива са хора със специални потребности, майки с малки деца или за лица, които се грижат за трудно подвижни хора и няма как да напускат дома.

Наред с желанието да си генерират добър доход за месеца, много от майките, търсещи дистанционна работа се измъчват и от редица противоречия. Например, че работата от вкъщи може да се отрази на правото им да получават обезщетение за майчинство. За тяхно успокоение трябва да се подчертае, че законодателството стимулира майките, които искат да работят от вкъщи, те трябва да го правят най-вече на граждански договор. Не  е нужно да са лица, които упражняват свободна професия.

Работата от дома за майки е голямо удобство. Не се налага да излизате от дома, а в същото време сте на работното си място. Не се притеснявате за децата си, те са непрекъснато пред очите ви и ако се случи нещо, можете да реагирате на момента. Разбира се, зависи и каква е работата, с която сте се захванали. Някои ангажименти изискват повече съсредоточаване и пълна тишина наоколо.

Някои от предложенията за дистанционна работа са примамливи и майките често не се замислят много какво ще им коства поемането на ангажимент с това предложение. Някои трудови ангажименти от вкъщи изискват отделяне на значително време за кандидатстване по различни проекти. Да речем – писането на статии на определена тематика. Създаването на съдържание е едно от най-подценяваните и ниско заплатени умения. Често собственици на онлайн издания наемат лица от третия свят, които са склонни да пишат текстове в обеми от хиляда думи за 5 долара възнаграждение (което ще каже, че ако някой напише текст с обем на цяла повест от 20 хиляди думи, то на него ще се заплати около 180 лева).  Това не е от компетенцията и възможностите на всеки, затова е добре предварително добре да се обмисли предложението, да се научи какви са трудовите задължения и едва тогава всяка жена да прецени дали е способна да отдели толкова време и усилия.

Много разпространени са позициите към някои козметични фирми. На пръв поглед всичко става сякаш с едно махване на ръката, но после става ясно, че ако една майка не си е подсигурила постоянни клиенти, то тя се налага да отделя десетки часове да комуникира с клиенти и да успее да ги привлече за по-дълго време.  Вечната дилема „двама са малко, трима са много”.

Има и други терзания, които обземат жените, останали в къщи по време на майчинство или съкратени от настоящите си работни места. Те се страхуват да работя от дома, защото смятат, че се подлагат на пълна изолация. Липсва им живия контакт с колегите или клиентите. Това не им е по вкуса. На практика повечето дейности, които могат да се работят онлайн изискват стоене вкъщи. И то в рамките на десети часове, като работата може да е еднообразна, монотонна и изискваща (да кажем, че се набират данни на компютър, а тези данни впоследствие ще бъдат публикувани някъде или пък ще бъдат използвани от счетоводител, за отчитане на съответните операции).

Освен това -  трябва да се обособи подходящо помещение за работа у дома. То трябва да е достатъчно уединено. Това може да струва доста средства. Може да е необходимо да се закупи освен нормалното офис оборудване, такова, което е специализирано. Да речем – не всяка стая може да е подходяща за запис на звук. Тези, които желаят да припечелват, озвучавайки текстове, трябва да си закупят специални микрофони, да шумоизолират помещението и т.н.

Има и едни тънък психологически момент – чувството за вина. Всеки родител, който работи, изпитва известна доза вина, че не обръща достатъчно внимание на децата си.  Или на своите възрастни родители/познати. Освен това - работата от вкъщи също може да изисква човек да отиде на „командировка” или обучение.

Работейки от вкъщи – една майка може да бъде по-самостоятелна, по-свободна. Но както описахме в материала – това не е лишено от своите предизвикателства.