Една от емблематичните русенски личности - Георги Чендов, от рождението на когото преди година се навършиха сто години, ще бъде чествана във вторник, 17 август. В 18 ч в Художествената галерия ще бъде открита изложба,  в която ще присъстват няколко акцента.
Единият ще бъдат картините на стари майстори, които галерията е придобила в периода, в който Гrf,hr Чендов е бил неин първи директор - от 1966 до 1980 г. Освен това ще бъдат показани рисунки и картини на самия Чендов, както и архивни материали от богата му биография, която по същество е съзвучна с културната биография на Русе от средата на миналия век. Документалното наследство на видния русенец ще бъде предадено от съпругата на сина му - музиколога проф.Елисавета Вълчинова-Чендова, на представителите на русенския Държавен архив. 
Изложбата е част от проекта „Познатият и непознатият Георги Чендов“, за който Художествената галерия спечели финансова подкрепа по общинската програма „Култура“. По него се предвижда също издаване на сборник с материали за русенския интелектуалец, който се предвижда да бъде представен през ноември. Съставител и редактор е проф.Чендова, а текстовете подготвят проф.Боянка Арнаудова, Веселина Антонова, Диана Маринова, Толя Чорбаджиева, Таня Великова, Елена Великова и др.
Георги Чендов (1920-1987) завършва право в Софийския университет. Работил е като учител, журналист във вестник „Дунавски отечествен фронт“, бил е началник на отдел „Култура“ при Градския народен съвет-Русе. Участва в изграждането на Русенската опера през 1949 и през 1951 г. става първият неин директор - за период от 15 години. От 1966 до 1980 г. е директор на Художествената галерия. 
Издал е две книги - „Когато Русе беше Русчук“ (1985), превърнала се в своеобразна библия за русенци, които откриват в сладкодумния и прецизен текст нови поводи за гордост, и „Пауново перо“ (2006), в която разказва за Русенската опера.