Има ли „Дунав“ отбор за атака на първото място в Трета лига и завръщане в професионалния футбол? Изпълнена ли е другата задача - съставът да бъде подсилен с повече опит, тъй като през предишния сезон треньорите Мартин Цирков и Ивайло Кирилов разчитаха само на юноши и се поопариха. Единственото изключение бе 35-годишният капитан Диян Димов. 
Това са въпросите, които феновете си задават най-често след поредицата от контроли, в които русенският тим претърпя само една загуба - 2:4 срещу „Прогресул Спартак“ /Букурещ/.
По постове отборът изглежда добре подсигурен. Вратарските ръкавици са за Цветелин Енчев, Винченцо Ангелов и Даниел Николов. Ясно е, че Енчев и Ангелов ще се сменят като титуляри, докато 15-годишният, но много талантлив Николов ще чака търпеливо своето време. 
Кандидати за зоната на десния бек ще са Симеон Иванов и Мерт Тасим. Преквалифицираният от халф Иванов неочаквано добре пасна на този пост, но силният физически и много напорист Тасим едва ли ще даде лесно титулярната фланелка. 
Двойката централни защитници се очертава да е с дошлия от „Лудогорец“ Георги Вълчев и Преслав Папарков. Георги е много мощен като физика, а и изнася топката нелошо. Папарков пък направи много силни игри в последните контроли.  
Вариант за тяхната позиция е и Василен Марков, който се предстява много надеждно като опорен халф. Той е бетон като позициониране. 
17-годишният Димитър Тодоров е твърде силна карта като ляв бек. Това момче отсега има всичко - техника, бързина, смелост, тактическа култура. Един ден ще е голям играч! Негов заместник на тази позиция ще е Мартин Иванов. 27-годишният Иванов няма бързината на Тодоров, но пък притежава добра техника и умее да изпълнява преки свободни удари.
Хората в средата на терена ще са Диян Димов, другият от близнаците Вълчеви - Станислав, и кой друг? Може би Мирослав Георгиев, който трябва да се понаучи, че не е сам на терена и че трябва да подава топката по-бързо и по-често? Или младият, но много перспективен Кристиян Господинов?
Алтернативите тук са още Албер Силвиев, който може би трудничко ще се пребори за титулярен екип. Симеон Дочев също има качества. 
Атаката, поне от видяното в контролите, ще бъде оформена от Джан Хасан и Преслав Петков като халфове-крила и Йордан Димитров като връх на тризъбеца. Димитров е в очевидно отлична форма, а и не спира да бележи един от друг по-красиви голове. 
Ще е любопитно и да се види какво ще е развитието на Дани Бонев - един напорист, смел и техничен атакуващ футболист. 
Неминуемо стигаме до опита, какъвто треньорите Цирков и Кирилов искаха да прибавят с ангажирането на Драгош Фирцулеску. Техничният Драгош изглежда направо като Лео Меси на фона с класата на футболистите от Трета лига. Румънецът може всичко - и като ляво крило, и като човек, който умее да гради атаките в средата на терена с умните си и хитри пасове, но... Късно вчера трябваше да стане ясно дали БФС ще разреши чужденци в отбори от Трета лига.
Фирцулеуску би бил безценен с опита си. Той и Диян Димов имат характер да водят напред младия отбор. Защото този тим се нуждае от самочувствие и това се видя през миналия сезон, когато по-скромни като класа отбори поставяха „Дунав“ пред изпитания не толкова с футбол, а с агресия и твърда игра на ръба на грубостта. А когато подобен сценарий върви в мачовете като гости, когато младите се поразколебаят, при това на кошмарно лоши терени, всеки резултат би бил непредсказуем.
Най-хубавото е, че този отбор се ползва с подкрепата на феновете. Контролите в „Здравец“ минаха пред приличен брой зрители - млади, стари, жени, възрастни хора, деца. Сигурно е, че шампионатните двубои ще вървят при още по-висока посещаемост. Русенци явно си дават сметка, че трогателно младият „Дунав“ се нуждае от кураж в толкова сложен за клуба момент, когато задачата пред представителния отбор е да се завърне в професионалния футбол. 
Остава ни да стискаме палци в очакване на ярко потвърждение на една от фенските песни, че „където е текло, пак ще тече“.