„Радостен съм, че се постигна единодушие между всички институции и най-накрая се работи активно“, коментира областният управител Борислав Българинов вчера при посещението си на бъдещия терминал на ферибота Русе-Гюргево от българска страна.
След серия срещи идеята му за възстановяване на водната връзка между двата града, от която се очаква значително да облекчи трафика на Дунав мост, вече има пълна подкрепа от двете страни на реката. Предвижда се фериботът да тръгне до края на годината. Първоначалният срок за стартирането му беше през есента, но нужните процедури ще отнемат повече време.
Водният път ще се ползва единствено от тирове, прогнозата е да се обслужват 150-200 камиона в едната посока на денонощие, пътуването ще отнема около половин час.
Българското транспортнто министерство декларира пълната си подкрепа за проекта, до края на седмицата ще има среща с властите в Румъния. На нея ще бъде обсъдено какви ремонти предстоят на фериботната площадка в Гюргево предстоят и докъде е стигнало издаването на разрешения за откриване на граничен пункт.